У всьому Киргизстані відключали електрику, постраждали також Казахстан та Узбекистан

киргизстан аварія
Підстанція у Киргизстані. Фото: kloop.kg

По всьому енергокільцю Центральної Азії стався збій електропостачання. Про це повідомив Telegram-канал Orda.kz. Відключення електрики відбулися у Шимкенті, Таразі, Туркестанській області Казахстану, а також у столиці Узбекистану Ташкенті. Киргизстан повністю залишився без світла.

У вівторок, 25 січня, у Казахстані та Узбекистані відбулися масштабні перебої з подачею електроенергії. Причиною цього енергокомпанії називають великі аварії.

Особливо важка ситуація склалася у Киргизстані, який повністю залишився без електропостачання. Внаслідок через відключення світла аеропорт "Манас" перейшов на автономне енергозабезпечення. Потім світло з'явилося, але нестабільна подача електрики спостерігалася по всіх регіонах. Влада Киргизії приступила до поетапного відновлення електропостачання в обхід об'єднаного енергетичного кільця Центральної Азії.

Збій пояснюють системним погашенням в енергосистемі Центральної Азії через автоматику, що спрацювала. У Казахстані збій назвали аварійним дисбалансом, створеним енергосистемою Центральної Азії.

Цього ж дня через відключення двох енергоблоків АЕС Україна запросила аварійну допомогу електроенергією у Білорусі. У Національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом" повідомляють, що 25 січня о 04:22 1-й енергоблок Хмельницької атомної електростанції відключили від мережі за фактом спрацювання диференціального захисту блочного трансформатора з подальшою роботою захисту реакторної установки.

Порушень умов безпечної експлуатації немає, як і радіаційних змін, негативних наслідків для безпеки АЕС, персоналу та навколишнього середовища.

Наприкінці 2021 року Україна в рамках аварійної допомоги експортувала 945 МВт-год електроенергії до Польщі. Для надання аварійної допомоги блок №7 Добротвірської ТЕС був перефіксований на ПЛ 220 кВ Добротвірська ТЕС — Замість.