Ризикові ініціативи Ради і "зигзаг" від євро. Чого очікувати від курсу валют наприкінці червня

Ризикові ініціативи Ради і "зигзаг" від євро. Чого очікувати від курсу валют наприкінці червня
Фото: PMG

Заради перемоги у війні керівництво держави може піти на ризикові кроки, що здатні поглибити економічну кризу. Йдеться про зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт, який у випадку прийняття дозволить НБУ проводити емісію гривні для фінансування оборонних видатків без додаткових погоджень.

Неконтрольована емісія гривні створює підґрунтя для масштабного ослаблення національної валюти після скасування режиму фіксованого валютного курсу. Надлишкова грошова маса в умовах скорочення експорту потрапить на валютний ринок і може призвести до важких економічних наслідків.

Як звертає увагу у коментарі Delo.ua аналітик Roboforex Андрій Гойлов, від початку бойових дій шляхом продажу військових ОВДП до держбюджету було залучено 99,63 млрд грн ($3,39 млрд). Проте основним власником держоблігацій залишається Нацбанк.

На його балансі їх перебуває вже на суму 190 млрд грн ($6,95 млрд).

"По суті, це є обсяг "надрукованої" гривні, який може призвести до її девальвації щодо іноземних валют у разі скасування фіксованих обмінних курсів. Якщо НБУ зможе емітувати її практично безконтрольно, наслідки можуть бути дуже серйозними", – попереджає експерт.

За його словами, криза 2015 року здасться "легким переляком" на тлі падіння ВВП на 45%. А саме такий прогноз по ВВП України на 2022 рік дає Світовий банк.

Як пройшли торги на міжбанку

Минулого тижня НБУ на міжбанківському валютному ринку продав понад $1,055 млрд, а придбав традиційно мізерну суму – $8,3 млн, скоротивши таким чином за пять днів золотовалютні резерви на $1,047 млрд. Протягом війни Нацбанк продав більшу суму тільки 23-27 травня – $1,431 млрд.

З початку війни Нацбанк на міжбанку купив понад $1,184 млрд, а продав майже $8,453 млрд (сальдо – мінус $7,269 млрд). З початку року регулятор придбав понад 1,841 млрд, а реалізував на міжбанку більше 11,223 млрд. Таким чином з початку року резерви регулятора "схудли" на $9,382 млрд.

Відмітимо, що Нацбанк проводить торги на міжбанку лише при фіксованому курсі (29,25 грн/$ та 30,69 грн/€). По-друге, з початку війни НБУ розпочав проводити інтервенції в євро, але з середини травня припинив. Протягом війни НБУ купив на міжбанку майже €111 млн, а продав €1,789 млрд.

І євро, і долар Нацбанк продавав і продає на міжбанку через банки підприємствам для купівлі критичного імпорту – товарів, найбільш необхідних в часи війни. НБУ встановив такі обмеження на міжбанку зокрема і для того, щоб утримати в Україні побільше інвалюти заради підтримки гривні.

Що відбувалося на готівковому ринку

На готівковому валютному ринку минулий тиждень пройшов без різких курсових коливань - інвалюта плавно дорожчала. У банках в понеділок, 13 червня, середній по Україні курс долара складав 34,8-35,5 грн/$, а вже на кінець минулого тижня – 35,2-35,9 грн/$.

Втім, опитані нами аналітики переконані, що віднайшовши рівновагу, долар на готівковому ринку буде трохи дешевшати, а спред по ньому буде звужуватись. І дійсно, вже в понеділок, 20 червня, середній курс по готівковому долару в банках склав вже 35,2-35,85 грн/$.

На "Чорному ринку" на 13 червня курс долара складав 35,4-35,7 грн/$. У вівторок спред звузився. У четвер інвалюта подорожчала до 35,57-35,75 грн/$, але до кінця минулого тижня валюта плавно подешевшала зі звуженням спреду до 35,5-35,63 грн/$.

З євро ситуація подібна. У понеділок, 13 червня, середній курс у банках складав 36,6-37,5 грн/€, а у минулу неділю з несуттєвим збільшенням спреду – 36,8-37,8 грн/€. Найвірогідніше, цього тижня євро на готівковому ринку злегка здешевшає. 

На "чорному ринку" євро "намалював зигзаг".

У понеділок, 13 червня, на "чорному ринку" курс євровалюти складав 37,3-37,7 грн/€, а вже під кінець тижня – після хитань протягом кількох днів – 37,3-37,55 грн/€. Втім, передумов для курсових стрибків на "чорному ринку" і по долару, і по євро не передбачається.

"На готівковому ринку гривня до долара опустилася нижче 35,5 грн/$, а євро послабився до позначки 37,5 грн/€. Позитивний ефект від рішення НБУ дозволити банкам продавати іноземні валюти за ринковим курсом практично вичерпано", – коментує ситуацію Гойлов.