Зеленський доручив законодавчо гарантувати українцям повернення 100% суми банківських вкладів

володимир зеленський
Володимир Зеленський. Фото: скріншот відео

Президент Володимир Зеленський доручив знайти законодавчу можливість гарантувати громадянам України повернення 100% суми їхніх банківських вкладів. Про це він заявив у відеозверненні.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Це особливе завдання для Національного банку України, для народних депутатів та наших чиновників. Я доручив знайти таку законодавчу можливість, щоб держава гарантувала 100% вкладів у банках. 100%. Не частину, як зараз, як завжди, а повністю. Весь депозит. У будь-якому банку нашої держави", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що люди не повинні боятися втратити гроші за жодних обставин.

"Так що чекаю на конкретику. Проект рішення. І сподіваюся, що Верховна Рада не зволікатиме з підтримкою. Тому що це потрібно українцям. Це потрібно Україні", – наголосив президент.

За його словами, уряд також підготував розширення програми кредитування для підприємців на базі програми "5-7-9%".

"Будь-який бізнес зможе отримати кредит під 0% на час воєнного стану плюс 1 місяць після війни. Далі буде мінімальна ставка - 5%. А загальний обсяг кредиту може бути до 60 млн грн", - заявив президент.

У свою чергу, у Національному банку України та Фонді гарантування вкладів фізичних осіб повідомили, що вони ініціативу Зеленського підтримують.

"100%-на за депозитами фізичних осіб на період дії воєнного стану дасть упевненість українцям у збереженні їх заощаджень, адже держава гарантує кожному громадянину повернення його коштів у повному обсязі", - наголошують у НБУ.

Водночас, там звертають увагу, що запровадження такої гарантії на банківські вклади не означає, що виникне необхідність компенсації з боку держави вкладів в усіх банках.

"До початку війни банківська система мала значний запас фінансової міцності, демонструвала солідні показники прибутковості, капіталізації та ліквідності. Банківська система за підтримки держави спроможна протистояти поточним викликам. Запровадження 100%-ної гарантії на банківські вклади на період дії воєнного стану – це додатковий механізм підтримання банків", - заявив фінрегулятор.

Як зазначила у свою чергу директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут, запровадження 100%-ного покриття вкладів гарантіями, так звана "бланкова гарантія" є світовою практикою.

"До прикладу, цей крок був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині, коли протягом кризового періоду (у деяких країнах – до 24 місяців) держава гарантувала повернення 100% суми депозитів фізосіб. Таку можливість, зокрема, передбачено Ключовими принципами Міжнародної асоціації страхування депозитів, що затверджені Базельським комітетом з банківського нагляду", - сказала вона.

Рекрут підкреслила, що перше і основне, що дасть запровадження 100%-ної гарантій по вкладах – це впевненість українців у збереженні їх заощаджень, що дозволить запобігти дестабілізації на банківському ринку.

Зазначимо, що на сьогодні держава гарантує повернення вкладів кредиторам банків, що ліквідуються, лише в сумі до 200 тисяч гривень. Більші суми повертаються тільки якщо ФГВ вдасться отримати за активи, наявні у відповідного банка, що ліквідується, достатні для цього кошти.

При цьому ще в січні 2020 року Рекрут заявляла, що гарантовану суму банківських вкладів можна підвищити з 200 тисяч гривень до 600-800 тисяч. Після того, як у НБУ виступили за підвищення розміру гарантованої компенсації до 600 тисяч гривень, із цим погодився і ФГВ, але наголошувалося, що підвищення цієї суми до 600 тисяч буде лише "першим етапом".

Водночас у ФГВ вказували, що Міжнародний валютний фонд рекомендував Україні збільшити максимальну гарантовану суму відшкодування за банківськими вкладами фізосіб лише у півтора рази – до 300 тисяч гривень.

30 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5542-1, який передбачає збільшення цієї суми саме до 600 тисяч гривень.