Україну накриває нова хвиля коронавірусу, — прогноз НАН

аналіз на коронавірус
Аналіз на коронавірус. Фото: Depositphotos

Динаміка фіксування нових випадків інфікування Covid-19 дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності. Про це заявила Національна академія наук.

"Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% по відношенню до мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування і позитивність тестів. Україна, загалом, слідує тенденціям країн східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія та ін.) з невеликою затримкою у часі", - йдеться у прогнозі розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 12 – 25 січня 2022 року.

Співробітники НАН вважають, що оскільки початок нової хвилі припав на святковий період, то зараз важко оцінити та спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії.

"Згідно з даними про заразність штаму "Омікрон" і епідемічним тенденціям низки країн світу можна очікувати більш стрімкого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. Відкриття шкіл після канікул і сезонність можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії", - стверджують у Національній академії наук.

Останні три-п'ять днів серед хворих зросла частка повнолітньої молоді до 35 років. Представників цієї категорії стали частіше госпіталізувати.

За прогнозом, найближчими двома тижнями середня кількість виявлень COVID-19 може збільшитися в 1,5 разу.

У ВООЗ дали прогноз, що вже найближчими тижнями більше половини європейців буде інфіковано штамом коронавірусу "Омікрон". Через безпрецедентні масштаби поширення вірусу в Європі також зростає кількість госпіталізацій.

Нагадаємо, у США за добу виявляють понад мільйон інфікованих коронавірусом. Це більш ніж удвічі перевищує кількість випадків захворювання, зафіксованих за добу у будь-якій іншій країні світу з початку пандемії. На тлі поширення омікрон-варіанту коронавірусу в країні масово скасовують авіарейси.

Фото: Depositphotos