На Рівненщині співробітники СБУ обстріляли копачів бурштину, що накинулися на них із бензопилами: поранено вісім людей

На Рівненщині співробітники СБУ обстріляли копачів бурштину, що накинулися на них із бензопилами: поранено вісім людей
Фото: ГБР

П'ятеро нелегальних копачів бурштину та трьох співробітників управління Служби безпеки України в Рівненській області було поранено в ході конфлікту 10 лютого в районі села Єльне Сарненського району. Як повідомляє Державне бюро розслідувань, зіткнення розпочалися близько 17:00 четверга.

Зазначається, що співробітники СБУ запідозрили копачів у незаконному видобутку бурштину та хотіли перевірити цю інформацію. Ті почали чинити опір силовикам, почавши бійку із застосуванням ножів, сокир та бензопил, а співробітники СБУ, у свою чергу, почали стріляти з вогнепальної зброї.

Внаслідок інциденту п'ять цивільних осіб госпіталізовано з вогнепальними пораненнями. У чотирьох із них уражені ноги, у одного з постраждалих рана передпліччя. Поки що їх життю нічого не загрожує. Тяжкість отриманих тілесних ушкоджень встановлюється.

Попередньо інцидент кваліфікований як перевищення влади чи службових повноважень працівниками правоохоронного органу із застосуванням зброї (частина 2 статті 365 Кримінального кодексу). Винним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Процесуальне керівництво розслідуванням веде Рівненська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону.

У свою чергу управління СБУ на Рівненщині наполягає, що його співробітники діяли законно, оскільки озброєні холодною та травматичною зброєю місцеві жителі не реагували на їхні вимоги.

"Співробітники СБУ, діючи в межах закону та зважаючи на обставини, вимушені були застосувати зброю, щоб припинити злочинні дії нападників. В результаті було поранено п’ятьох місцевих мешканців та трьох співробітників СБУ. Небезпеки їх життю немає, після надання їм медичної допомоги четверо від госпіталізації відмовились", — заявили у спецслужбі.

СБУ відкрила кримінальне провадження за статтями 240-1 та 441 КК (незаконний видобуток бурштину та екоцид). Крім того, поліція зареєструвала кримінальні провадження за частиною 2 статті 342 (опір правоохоронцям), за частиною 1 статті 294 (масові заворушення) та за частиною 2 статті 345 КК (загроза або насильство щодо правоохоронців). У межах зазначених кримінальних проваджень проводяться заходи щодо документування злочинної діяльності причетних осіб.

При цьому сама поліція про цей конфлікт поки не повідомляє, а решта силових структур не публікує фото- та відеоматеріали з місця подій.