Справу про обстріл екснардепом Пашинським людини буде розглянуто заново — Верховний суд

Сергій Пашинський
Сергій Пашинський. Фото: Facebook-сторінка екс-нардепа

Колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду вирішила направити на новий розгляд до суду першої інстанції справу за звинуваченням колишнього депутата Верховної Ради від "Народного фронту" Сергія Пашинського в умисному обстрілі громадянина В'ячеслава Хімікуса.

Як йдеться у повідомленні суду, рішенням від 17 лютого він частково задовольнив відповідну касаційну скаргу прокурора.

Нагадаємо, у новорічну ніч-2017 на дорозі у лісі біля одного із сіл Васильківського району Київської області стався конфлікт між Пашинським, що їхав на автомобілі, і місцевим жителем Хімікусом, що йшов дорогою. За словами останнього, він зупинився допомогти водієві затихлого мікроавтобуса, але незабаром на дорозі зупинилося авто з Пашинським: той обурився тим, що ледь не врізався в транспортний засіб, що стояв, через відсутність освітлення.

Під час конфлікту нетверезий Хімікус ударив Пашинського пляшкою по голові. При цьому він стверджував, що Пашинський цілився йому в груди і саме тому постріл прийшовся в ногу. Сторона Пашинського стверджувала, що конфлікт спровокував Хімікус, обматерив дружину екснардепа, яка їхала з ним.

Лише 4 жовтня 2019 року Державне бюро розслідувань повідомило Пашинському про підозру у заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження. Того ж дня Печерський районний суд Києва заарештував його, проте у грудні апеляційний суд змінив йому запобіжний захід на домашній арешт.

На початку липня 2020 року ДБР завершило розслідування справи, вручивши Пашинському обвинувальний акт про напад на Хімікуса із застосуванням зброї.

На початку березня 2021 року адвокат Хімікуса повідомила, що той отримав компенсацію та вирішив відкликати свій цивільний позов проти екснардепа.

Лише трохи більше тижня по тому, 18 березня, Васильківський міськрайонний суд Київської області визнав Пашинського невинним, виправдавши за недоведеністю в його діях складу кримінального правопорушення.

Прокуратура оскаржила вирок, проте це рішення все одно було підтверджено Київським апеляційним судом 16 червня 2021 року.