У Буркіна-Фасо військові усунули від влади президента та розпустили уряд (ВІДЕО)

Уряд і парламент країни розпущені, президент зміщений, дія конституції припинена і кордони закриті як мінімум на чотири дні
Фото: скріншот YouTube/France 24

24 січня у Буркіна-Фасо військові повалили президента країни Рока Каборе та розпустили уряд.

Як повідомляє CNN, про повалення глави держави та розпуск уряду було оголошено по державному телеканалу.

За словами капітана армії Буркіна-Фасо Сідсора Кадера Уедраого, військові захопили владу через "погіршення ситуації з безпекою" в країні та "нездатність уряду об'єднати народ".

Він заявив, що уряд і парламент країни розпущені, президент зміщений, дія конституції припинена і кордони закриті як мінімум на чотири дні.

Уедраого також представив підполковника Поля-Анрі Даміба, який перебував у студії, як голову військової адміністрації.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що у грудні Каборі підвищив Даміба до командувача військового округу, який відповідає за безпеку у столиці Уагадугу.

Даміба закінчив Паризьку військову академію і нещодавно видав книгу "Західноафриканські армії та тероризм: якою буде відповідь?".

При цьому де зараз знаходиться Каборе, Уедраого не повідомив. Президента не бачили на публіці з того часу, як у неділю почалися бої навколо президентської резиденції.

За інформацією ВВС, Каборе було затримано 23 січня солдатами, які взяли під контроль військову базу, а потім увірвалися на територію палацу. Те ж джерело повідомило, що Каборе нібито підписав заяву про відставку і знаходиться в "безпечному місці".

У свою чергу генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив військовий переворот у Буркіна-Фасо і закликав сторони до переговорів. З аналогічною заявою виступив і Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

"Ми закликаємо дотримуватися конституційного порядку та звільнити президента Каборе", – заявив Боррель.

Громадські виступи з вимогою зміцнити безпеку перед збільшенням кількості нападів терористів на мирних жителів і військовослужбовців почалися минулої осені. За останні три роки Буркіна-Фасо перетворилася на епіцентр ісламістської активності у Західній Африці, зазначають експерти.

Нагадаємо, 24 грудня 2019 року у Буркіна-Фасо у північній провінції Сум джихадисти напали на місто Арбінда, внаслідок чого загинули близько 35 мирних жителів.

Раніше повідомлялося, що у січні 2016 року в столиці Буркіна-Фасо Уагадугу на готель Splendid, в якому часто зупиняються співробітники ООН та туристи із західних країн, стався напад, коли біля готелю вибухнули два автомобілі, потім група озброєних невідомих у масках атакувала будівлю.

Внаслідок спецоперації, в якій приймали представники збройних сил Франції та США, правоохоронці звільнили 126 заручників. Усю групу терористів, що складається приблизно з шести осіб, було ліквідовано.

Внаслідок теракту загинуло 20 людей. Відповідальність за злочин взяла він "Аль-Каїда".