В Одесі вщент згорів незаконний ЖК-довгобуд з дерева (ФОТО, ВІДЕО)

В Одесі вщент згорів незаконний ЖК-довгобуд з дерева (ФОТО, ВІДЕО)

Масштабна пожежа сталася в ніч на 21 січня у недобудованому житловому комплексі "Срібний гай", розташованому між двома прибережними районами Одеси на території, що належить до села Лиманка.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як повідомляє Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій на Одещині, сигнал про пожежу надійшов рятувальникам о 4:36.

Після прибуття на місце пожежники встановили, що вогнем повністю охоплено два нежитлові дерев'яні будинки на стадії будівництва. Причому через сильний вітер існувала загроза поширення вогню на сусідні будівлі.

О 5:58 пожежу було локалізовано, а о 8:05 ліквідовано на площі 1200 квадратних метрів. Загиблих та постраждалих немає. До гасіння було залучено 10 одиниць пожежної техніки та 40 бійців ДСНС.

Для встановлення причини пожежі на місце направлено представників дослідно-випробувальної лабораторії одеського облуправління служби.

Зазначимо, що ЖК "Срібний гай" (він же ЖК "Комфорт") мав складатися з п'яти 4-поверхових будинків і зводився одеською фірмою "ЕкоЙолка" з дерев'яного каркасу за адресою: вулиця Миколи Троїцького (колишня Карла Лібкнехта), 1-А , причому без дозвільних документів на таку діяльність.

Проте він уже кілька років стояв занедбаним після зупинки будівництва. Значний ступінь готовності при цьому був тільки у одного з будинків, що виходили на вулицю. Для другого будинку вздовж вулиці було облаштовано лише фундамент. За ними розташовувалися ще два частково зведені каркаси.

Фото: ГУ НП в Одеській області

Ще в січні 2014 року інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області дійшла висновку про незаконність будівництва та необхідність знести об'єкт, подавши на компанію до суду.

Вона вказувала, що цільовим призначенням цієї ділянки було розміщення виробничо-складського комплексу, а не будівництво житла. Причому оскільки об'єкт розташовувався біля станції очищення стічних вод "Південна", порушення забудовником санітарних та будівельних норм могло призвести до пошкодження інженерних мереж та шкоди здоров'ю людей, які працюють у цій зоні, та в роботі самої станції.

Проте суди, згідно з доступними в Мережі даними, ставилися до зазначеної ініціативи прохолодно. Зокрема, Одеський окружний адмінсуд у жовтні 2014 року відмовився юридично зобов'язати компанію зупинити будівництво на вимогу прокуратури Одеси, а Овідіопольський райсуд Одеської області у лютому 2015 року відмовився санкціонувати обшук поліції за адресою реєстрації фірми на вулиці Інглезій. 6/1 в Одесі, а також на об'єкті будівництва.

Директором та власницею "ЕкоЙолки" є громадянка Наталія Гарчу 1982 року народження. Лише через шість років після виявлення порушень, у липні 2020 року, поліція все ж таки повідомила їй про підозру за частинами 2, 3, 4 та 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

"Достовірно знаючи про відсутність дозвільних документів на будівництво житлових будинків, зловмисниця протягом шести років укладала договори з громадянами про пайову участь у будівництві об'єктів нерухомості за неіснуючою адресою на вулиці Карла Лібкнехта і навіть створила на території Таїрівської селищної ради видимість будівельних робіт", — вказували у поліції.

Вкладники вносили гроші до каси кооперативу та банківського рахунку, проте згодом, не дочекавшись ані просування у будівництві, ані ключів від квартир, звернулися до правоохоронних органів. Поліція на той момент встановила 46 потерпілих від дій підозрюваної, але зазначала, що їх, ймовірно, набагато більше.