ЄС планує різко збільшити виробництво чіпів: залучить понад $17 млрд інвестицій

чіп
Мікропроцесор. Фото: pixabay.com

Європейський Союз підтримує збільшення інвестицій у виробництво мікропроцесорів, щоб знизити залежність від постачання інших країн. Про це повідомляє CNBC.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, оголосила про новий закон про європейські чіпи, який дозволить залучити 15 мільярдів євро (17,11 мільярда доларів) у вигляді додаткових державних та приватних інвестицій до 2030 року. Це буде зроблено понад 30 мільярдами євро державних інвестицій, які були виділені раніше.

"Пандемія болісно виявила вразливість ланцюжків поставок чіпів. Ви всі знаєте, що глобальна нестача чіпів дійсно уповільнила наше відновлення", - заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Автовиробники та інші підприємства ЄС зіштовхнулися із труднощами після пандемії коронавірусу, оскільки було порушено ланцюжки поставок. При цьому напівпровідникові компоненти використовуються для різних цілей, таких як виробництво товарів для дому та автомобілів.

"Ми поставили собі за мету до 2030 року мати 20% частки світового ринку виробництва чіпів тут, у Європі. Прямо зараз ми на рівні 9%", - сказав фон дер Ляйєн.

Комісія оголосила про намір скоригувати правила держдопомоги, щоб підтримати збільшення державних інвестицій у цю сферу. Пропозиції ще мають бути обговорені та схвалені європейськими державами та законодавцями.

Зараз основна частина світового виробництва мікропроцесорів припадає на Китай та Тайвань.

Дефіцит чіпів виник останні два роки після того, як пандемія коронавірусу призвела до глобальної нестачі мікропроцесорів. Це викликало збільшення термінів поставки низки продукції, включаючи автомобілі та PlayStation 5.

В результаті наприкінці 2021 року через нестачу електронних комплектуючих були змушені тимчасово зупинитися заводи-автовиробники Skoda Auto Volkswagen, розташовані в Чехії. У жовтні того ж року у Японії виробництво автомобілів зупинили всі 14 заводів Toyota.