На ГЗК "Метінвесту" у Кривому Розі обшуки: компанія заявила про необґрунтований тиск

інгулецький гзк
ІнГЗК. Фото: сайт "Метінвесту"

Група "Метінвест" повідомляє, що співробітники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки у супроводі прокуратури проводять обшуки на її гірничо-збагачувальних підприємствах у Кривому Розі Дніпропетровської області. Таких комбінатів, нагадаємо, три – Північний, Центральний та Інгулецький.

Зазначається, що слідчі дії правоохоронці проводять у рамках розслідування податкових порушень, які нібито мають місце, хоча в "Метінвесті" кажуть, що їх наявність не встановлено і не підтверджено.

"Компанія заявляє про безпрецедентний необґрунтований тиск на бізнес-групи з боку силових структур. Дії правоохоронних органів (представників СБУ, БЕБ та прокуратури) супроводжуються численними порушеннями. Обшуки проводяться неправомірно... У своїх діях правоохоронні органи фактично привласнили собі функцію податкової служби, намагаючись в обхід податкового законодавства встановити додаткові податкові зобов'язання для бізнесу", - йдеться у повідомленні.

У компанії стверджують, що під час обшуків без будь-яких правових підстав вилучається комп'ютерна техніка, чиниться тиск на співробітників підприємства, а господарську діяльність комбінатів частково паралізовано.

"Метінвест" заявляє, що всі підприємства групи відкрито та прозоро взаємодіють із будь-якими контролюючими органами, у тому числі для спростування неправдивої інформації про невиконання податкових зобов'язань, а всі документи, які запитуються правоохоронцями, надавалися добровільно та продовжують надаватися у максимально стислий термін.

"Група "Метінвест" оперативно та повною мірою відповідає на всі запити, надає документи та інформацію, що є прямим свідченням прозорого ведення бізнесу. "Метінвест" підтримує публічну позицію та закликає правоохоронні органи утриматися від незаконних дій та припинити тиск на підприємства групи через нібито "неправильно розраховані податкові відрахування", що шкодить бізнес-партнерству компанії та України в цілому", - сказано в повідомленні.

Компанія запевняє, що веде свою госпдіяльність на основі законності та правопорядку, а у своїх відносинах з органами влади керується принципами відкритості, доброчесності та ділової практики.

У свою чергу, БЕБ повідомляє, що обшукує підприємства, які занижували рентну плату за користування надрами. Зазначається, що такими діями посадові особи компаній у період 2018-2020 років здійснили умисне ухилення від сплати податків у сумі близько 18 млрд грн, чим завдали державному бюджету збитків у особливо великих розмірах.

Кримінальне провадження розпочато за частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу за фактами умисного ухилення від сплати податків посадовими особами чотирьох підприємств. У БЕБ стверджують, що ці факти підтверджуються відповідними висновками аналітичних досліджень, проведених Державною податковою службою.

Детективи бюро проводять обшуки в адміністративних будинках компаній. Проходить огляд родовищ та виробничих потужностей з переробки з корисними копалинами. Також проводяться експертизи.

Слідчі дії проводяться під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора у взаємодії з СБУ. До їх проведення також залучено фахівців Національної академії наук України, Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та геодезистів.

Зазначимо, що за шість годин до повідомлення про обшуки "Метінвест" повідомив, що заплатив у 2021 році 52,7 млрд грн податків, що виявилося у 2,4 більше, ніж у 2020 році. Зокрема, сплачена сума податку на прибуток зросла більш як у 6 разів до 33 млрд грн.

Нагадаємо також, що раніше із претензіями до себе щодо сплати обов'язкових платежів зіткнулося найбільше гірничо-металургійне підприємство України – "АрселорМіттал Кривий Ріг": СБУ розслідує справу про заниження комбінатом рентних платежів за користування надрами на Валявкінському та Новокриворізькому родовищах залізних руд.

Зокрема, у листопаді спецслужба провела обшук у будинку одного з топ-менеджерів "АрселорМіттал Кривий Ріг" у цій справі. Підозру в результаті пред'явили фінансовому директору — головному бухгалтеру АМКР, якому ставлять у вину службове підроблення та навмисне ухилення від сплати податків (частина 1 статті 366 і частина 3 статті 212 Кримінального кодексу).

4 січня за рішенням Шевченківського райсуду Києва було заблоковано всі рахунки металургійного гіганта, проте 20 січня він повідомив про розблокування рахунку для виплат зарплати та сплати податків.