Українець Максим Поляков за 1$ продав контрольний пакет акцій аерокосмічної компанії Firefly Aerospace

firefly
Ракета Firefly. Фото: Facebook Максима Полякова

Уродженець України Максим Поляков через вимоги уряду США продав свою частку в аерокосмічній компанії Firefly Aerospace, яка становила 58%. Покупцем став його партнер та співзасновник компанії Томас Маркусик. Про це Поляков повідомив у своєму Facebook.

"Я віддаю за 1 USD всю мою 58% частку в Firefly моєму співзасновнику і партнеру Тому", - написав бізнесмен.

Firefly – приватна ракетна компанія, що знаходиться в Остіні, штат Техас. Вона кілька років підтримувалась Поляковим, який побудував IT-імперію в Україні.

Бізнесмен мріяв перетворити Firefly на велику аерокосмічну компанію, яка зможе об'єднати найкращих інженерів зі США та України. Перспективою було створення флоту великих ракет, здатних вивести на орбіту безліч супутників, а потім вирушити на Місяць.

Компанія виграла контракти від NASA, DARPA та ВПС США на різні місії. Вона також отримала угоду щодо обміну технологіями між Україною та США. Велике підприємство з виробництва та випробування ракет Firefly розташоване у Центральному Техасі та управляє дочірньою компанією в українському місті Дніпрі,

Проблема виникла, коли представники уряду та аерокосмічної промисловості США висловили побоювання, що цінні космічні технології можуть потрапити до України, Росії чи інших країн, які працюють над ракетними програмами.

Наприкінці листопада 2021 року Поляков отримав лист від Комітету з іноземних інвестицій у США (CFIUS) з проханням продати свою частку у Firefly. Спочатку Поляков погодився вийти з правління компанії, а згодом погодився й на продаж контрольного пакету.

"Люблю Україну, і так, у мене український паспорт, і я засновник Firefly! Поки що, моя "пташка", і в кінці днів я пишаюся тим, що зробив для душі та спадщини моєї Землі!" - Заявив Поляков.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Поляков запустив ракету Alpha, яку розробила його компанія Firefly Aerospace. Старт відбувся із космодрому військово-повітряних сил США. А виробник космічних апаратів та супутникової оптики Dragonfly Aerospace, який входить до групи Noosphere українця Максима Полякова, бере участь у місії NASA із захисту Землі від астероїдів