Netflix купив права на показ фільму "Носоріг" режисера Сенцова

олег сенцов
Режисер Олег Сенцов. Фото: Facebook Сенцова

Стрімінговий сервіс фільмів та серіалів Netflix придбав право на онлайн-показ фільму Олега Сенцова "Носоріг" . Про це режисер повідомив  у своєму Facebook.

"Носоріг" став одним із небагатьох українських фільмів, які потрапили до колекції стрімінгу. Стрічку також купили для показу у Великій Британії, Франції, в Італії та інших країнах. Телевізійну прем'єру фільму Сенцова заплановано на німецько-французькому телеканалі ZDF/ARTE, повідомляє компанія "Артхаус Трафік".

Це другий повнометражний художній фільм режисера Олега Сенцова, який знятий за співпраці України, Польщі та Німеччини. Його прем'єра відбулася 9 вересня 2021 року у конкурсній програмі Orizzonti 78-го Венеціанського кінофестивалю. Українську прем'єру фільму заплановано на 24 лютого 2022 року.

Сюжет фільму заснований на подіях, що відбувалися в Україні у 1990-ті роки. "Носоріг" — прізвисько головного героя. Показано кривавий шлях бандита, який завершується зовсім не так, як він хотів.

Зйомки цього фільму було затверджено ще в 2012 році, але вони так і не почалися, тому що на початку 2014 року, під час окупації РФ Криму, Сенцов був заарештований російськими спецслужбами і незаконно засуджений до 20-річного ув'язнення в колонії, звідки його звільнили. обміну між Україною та Росією. В результаті виробництво картини розпочалося лише у 2019 році.

"Носоріг" Олега Сенцова названий найкращим фільмом Стокгольмського кінофестивалю, а Сергій Філімонов, який зіграв головного героя,  найкращим актором.

Проєкту надали часткове держфінансування у сумі 25,1 млн грн (50 % від бюджету стрічки у 1,65 млн євро), він також виграв конкурс на фінансову підтримку від Польського інституту та отримав фінансову підтримку від Eurimages.

Останнім часом одним із найбільших українських кінопроєктів із бюджетом 46,2 млн грн (80% профінансувала держава) став фільм "Чому я живий" режисера Віллена Новака. Історія про дві сім'ї — єврейську та українську, які живуть у Маріуполі в період Другої світової війни, чекала екранізації 20 років. Це стало можливим лише після перемоги проекту на пітчингу Держкіно та надання держфінансування.