Sotheby's виявив під картиною «Чоловік скорбот» Боттічеллі з ціною $40 ще одну унікальну композицію - «Мадонну ніжності»

Sotheby's виявив під картиною «Чоловік скорбот» Боттічеллі з ціною $40 ще одну унікальну композицію - «Мадонну ніжності»
«Чоловік скорботи» Боттічеллі. Фото: Sotheby's

Аукціонний будинок Sotheby's за попередньої експертизи картини Сандро Боттічеллі «Чоловік скорбот», яку виставить 27 січня на аукціон із ціною $40 млн, виявив під нею інший незавершений шедевр – «Мадонну ніжності». Виявити приховану композицію допомогли інфрачервоні промені.

Дивовижне відкриття очікувало експертів аукціонного будинку Sotheby's, які проводили технічний аналіз картини Сандро Боттічеллі «Чоловік скорбот» ( Man of Sorrows). Під шарами фарби вони знайшли зображення Мадонни з немовлям, повідомляє The Art Newspaper.  

Технічний аналіз картини «Чоловік скорбот», яка з 19-го століття перебуває в приватних колекціях, проводили перед майбутнім аукціоном 27 січня, де твір буде виставлено з гарантованою ціною $40 млн ( сума, яка буде виплачена вам, навіть якщо остаточна ціна на торгах не досягне цього рівня або лот не буде проданий зовсім ).

«Чоловік скорбот» Боттічеллі. Фото: Sotheby's

Кріс Апостол, старший віце-президент та директор відділу картин старих майстрів на аукціоні Sotheby's у Нью-Йорку вважає, що це незакінчений твір великого художника «Мадонна ніжності» (тип грецьких ікон). Риси обличчя дитини Христа чітко видно на інфрачервоному зображенні. Більше у Боттічеллі не було прототипів такої композиції.

Інфрачервоне зображення показує контури Мадонни з немовлям під картиною "Чоловік скорбот". Фото: Sotheby's

Кріс Апостол сказав, що стикався з таким і раніше, тому що дошки, придатні для малювання картин, були цінним товаром в епоху Відродження.

Тип грецької ікони, відомий як "Мадонна ніжності". Ця картина написана Ангелосом Акотантосом у 1420 році. Фото: Клівлендський музей мистецтв

Довгий час вважалося, що картину «Чоловік скорбот» створили послідовники Боттічеллі. 1963 року її продав за досить низькою ціною — $13,6 тисяч за сьогоднішнім курсом.

Але після виставки робіт Боттічеллі у 2009 році «Боттічеллі: подоба, міф, відданість» у Штедельському музеї у Франкфурті та огляду старшого куратора Художньої галереї Єльського університету Лоуренса Кантера офіційно заявили, що авторство належить самому Боттічеллі.

Аналіз, зроблений Sotheby's перед січневим аукціоном, показав, що картина написана фарбою того ж складу, що й "Портрет молодої людини з медальйоном". Цю картину Боттічеллі минулого року продали на аукціоні Sotheby's у Нью-Йорку за $92 млн.

«Чоловік скорбот»   - розпис провокаційного образу Христа, виконаний у тому ж стилі, що і «Містичний вертеп», датований 1500 роком. У цей період Боттічеллі перебував під впливом фанатичного домініканського ченця Джироламо Савонарола і почав писати суворі духовні роботи.