Фільми Олега Сенцова та Максима Наконечного отримали 395 000 євро з фонду Єврімаж

Фільми Олега Сенцова та Максима Наконечного отримали 395 000 євро з фонду Єврімаж

Фільми "Носоріг" Олена Сенцова та "Спас" Максима Наконечного отримали фінансову підтримку від Eurimages. Україна, яка стала членом цього кінофонду у лютому 2020 року, вперше представляла там свої мажоритарні проекти

Фільми "Носоріг" Олега Сенцова та "Спас" Максима Наконечного отримали 395 тисяч євро з Eurimages (Євримаж) - європейського фонду, який надає підтримку у форматі безвідсоткового кредиту на створення копродукції.

Про це повідомляє FB-сторінка Національне представництво України в Eurimages.

Рішення про надання коштів було ухвалено на засіданні Ради правління Eurimages, де Україна, яка стала членом кінофонду у лютому цього року, вперше була представлена своїми мажоритарними проектами. Участь у засіданні брали національні представники України – продюсер Володимир Яценко та Сергій Зленко, член Ради з державної підтримки кінематографії, власник кінотеатру Boomer.

Фільм "Спас" - це копродукція з Чехією та Хорватією. Продюсує фільм із української сторони Дар'я Бассель, координатор програми фестивалю Docudays.ua. Сценарій написали режисер стрічки Максим Наконечний та Ірина Целік. Для Максима це режисерський дебют у повнометражному ігровому кіно.

Героїня психологічної драми — аеророзвідниця, яка воювала на Донбасі та потрапила в полон, повертається додому до чоловіка після обміну полоненими і дізнається, що завагітніла внаслідок згвалтування наглядачем у полоні.

Головну роль ветерана АТО виконала Маргарита Бурковська, також у фільмі зіграв ветеран АТО Мирослав Гай та драматург та продюсер Наталія Ворожбіт.

Стрічка стала переможцем на European Work in Progress (EWIP) - ринку кінопроектів, що проходив у Кельні у жовтні, та отримала нагороду у 7,5 тисячі євро. А минулого року виграла на 11-му пітчингу Держкіно, переможці якого отримують часткове держфінансування, та, крім того, отримала фінансування від Чеського кінофонду Czech Film Fund.

"Носоріг" - фільм Олега Сенцова, який ще в 2012 році виграв у пітчингу Держкіно, але його зйомки так і не почалися, тому що на початку 2014 року, під час анексії Росією Криму, Сенцов був заарештований російськими спецслужбами та незаконно засуджений до 20-ти. літнього ув'язнення в російській колонії, звідки було звільнено влітку минулого року щодо обміну ув'язненими між Україною та Росією.

Події кримінальної драми "Носоріг" відбуваються в Україні у 90-ті роки, після розвалу Радянського Союзу. Про цей період згадує головний герой фільму - колишній бандит на прізвисько "Носоріг".

Олег Сенцов (праворуч) на зйомках фільму "Носоріг". Фото: facebook.com/oleg.sentsov

Стрічка знімається у копродукції з Польщею та Німеччиною. Продюсер з української сторони – Денис Іванов ("Артхаус Трафік"). Виробництвом займається компанії "Край кінема", заснована Олегом Сенцовим у 2008 році.

Цього літа проект отримав часткове держфінансування у сумі 25,1 млн. грн. (50% від бюджету стрічки в 1,65 млн. євро), а також виграв конкурс на фінансову підтримку від Польського інституту.

Здобуття фінансування проектами "Носоріг" та "Спас" - перший результат членства України в Євримаж, до якого країна йшла 20 років.

Хоча й раніше фонд виділяв фінансування стрічкам, у створенні яких брали участь українські кінематографісти. Наприклад, таким як "Донбас" Сергія Лозниці та "Гірська жінка: на війні" Бенедикта Ерлінгсона, завдяки тому, що у цих фільмів співпродюсерами були інші країни-члени кінофонду.

Приєднання до Єврімажу відкриває додаткові можливості не лише українським продюсерам, а й кінотеатрам, які хочуть показувати якісне європейське кіно. Фонд надає артхаусним кінотеатрам підтримку від 10 тисяч євро.