Хто отримає головний "Оскар": як кінокритики оцінюють шанси номінантів

Хто отримає головний "Оскар": як кінокритики оцінюють шанси номінантів

Сьогодні оголошено всіх номінантів на нагороди Американської кіноакадемії, що стало приводом для численних прогнозів, яким фільмам і кому з режисерів та акторів дістануться "Оскари" цього року. Імена переможців дізнаємось 26 квітня

Оголошено номінантів на нагороди Американської кіноакадемії. Цього року "Оскари" вручать у 93-й раз. Церемонія нагородження піде у Лос-Анджелесі 26 квітня. Загалом її планували провести традиційно в лютому, але змушені були перенести через коронавірус.

Ще одна зміна, запроваджена через коронавірус: цього року право номінуватися мають картини, які ще не виходили в прокат, а були представлені на онлайн-сервісах. При цьому вони мають заплановані дати виходу в прокат.

"Оскар" залишається найпрестижнішою кінонагородою у світі, хоча останнім часом не обходиться без скандалів. Однією з найгучніших була кампанія #OscarsSoWhite, яка критикувала те, що більшість кіноакадеміків, які голосують за лауреатів, - це білі чоловіки старше 50 років. В результаті Академії довелося суттєво збільшувати присутність у журі жінок, представників етнічних меншин та зарубіжних кінематографістів.

Претенденти на головний "Оскар"

За головну нагороду "Оскар" за найкращий фільм боротимуться вісім стрічок: "Суд над чиказькою сімкою", "Юда і чорний месія", "Манк", "Батько", "Дівчина, що подає надії", "Земля кочівників", "Мінарі", "Звук металу".

Режисер і сценарист Михайло Ідов так характеризує у своєму Twitter цю вісімку: "Найцікавіший ефект пандемії — американське кіно цього року виглядає абсолютно європейським: скромні бюджети, лірична соціалка як головний жанр, маса нових режисерів з інших країн (включаючи француза та британку), фільм у ч/б, фільми іншими мовами, на збори всім пофіг."

Фільми-номінанти є гарною характеристикою 2020-го як року малобюдженого та авторського кіно.

Бюджети та касові збори номінантів у категорії "Найкращий фільм" наводить kkbbd.com:

  • "Суд над чиказькою сімкою": бюджет $35 млн/збори $107 тис. (фільм прокочував Netflix);
  • "Юда та чорний месія" - $26 млн доларів/$5 млн доларів;
  • "Манк" - $25 млн/$122 тис. (фільм прокочував Netflix);
  • "Батько" - $20 млн/$1,3 млн
  • "Дівчина, яка подає надії" - $16,9 млн/$9,6 млн
  • "Земля кочівників" - $5 млн/$2,5 млн
  • "Мінарі" - $2 млн/$3,3 млн
  • "Звук металу" - творці вказують "мінімальну семизначну цифру". Збори – $102 тис. (фільм прокочував Amazon Prime).

Справді, бюджети нинішніх номінантів набагато скромніші за минулорічні. Варто порівняти два найдорожчі фільми-номінанти цього та минулого років (до речі, обидва представляє Netflix). У "Суда над чиказькою сімкою" бюджет $35 млн, а у "Ірландця" - $159-200 млн.

Зовсім не голлівудський бюджет у чорно-білого "Манку" — $25 млн, який лідирує за кількістю номінацій - їх у фільму десять.

У "Землі кочівників" бюджет уп'ятеро менший - $5 млн. При цьому "Земля кочівників" є фаворитом кінокритиків, які одностайно пророкують стрічці головний "Оскар". А також прогнозують "Оскари" режисеру фільму Хлоє Чжао, яка ще й написала сценарій та змонтувала стрічку.

Кадр із фільму "Земля кочівників"

Головну роль у "Землі кочівників" зіграла Френсіс Макдорманд, яка отримала номінацію у категорії "Найкраща актриса". А загалом у фільму шість номінацій на "Оскар".

На Венеціанському кінофестивалі фільм виборов головний приз - "Золотого лева", на кінофестивалі в Торонто - приз глядацьких симпатій, нещодавня нагорода - "Золотий глобус" у двох категоріях Найкращий драматичний фільм та "Найкращий режисер".

В український прокат фільм вийде 25 березня.

Конкурентом "Землі кочівників" називають стрічку "Дівчина, яка подає надії", яка має п'ять ключових номінацій (фільм, режисура, акторська робота, сценарій та робота монтажера). А також не виключена ймовірність, що головний "Оскар" віддадуть "Манку", що лідирує за кількістю номінацій. Їх у фільму десять.

За перемогу в категорії "Найкращий іноземний художній фільм" поборються: "Ще по одній", "Найкращі дні", "Коллектив", "Людина, яка продав свою шкіру", "Куди ти йдеш, Аїдо?"

Кадр із фільму "Ще по одній"

Цього року серед номінантів на "Оскар" немає жодного супергеройського фільму, функцію блокбастера виконує "Довід", але має лише дві технічні номінації.

У категорії "Найкраща режисура" представлені: Девід Фінчер за "Манк", Лі Айзек Чун за "Мінарі", Хлоя Чжао за "Землю кочівників", Еміральд Феннел за "Дівчину, яка подає надії" та Томас Вінтерберг за "Ще по одній".

Номінанти "Найкраща жіноча роль": Віола Девіс ("Ма Рейні: Мати блюзу"), Андра Дей ("Сполучені Штати проти Біллі Холідей"), Ванесса Кірбі ("Фрагменти жінки"), Френсіс Макдорманд ("Земля кочівників") та Кері Малліган ("Дівчина, яка подає надії").

Ванесса Кірбі у фільмі "Фрагменти жінки"

Номінанти "Найкраща чоловіча роль" Різ Ахмед ("Звук металу"), Ентоні Хопкінс ("Батько"), Гарі Олдман ("Манк"), Стівен Ян ("Мінарі") та Чедвік Боузман ("Ма Рейні: Мати блюзу") посмертно.

Серед інших фільмів, які претендують на перемогу в кількох номінаціях, — комедія "Борат-2", представлена у категоріях "Найкращий адаптований сценарій" та "Найкраща актриса в ролі другого плану" (Марія Бакалова). Саша Барон Коен, який зіграв у "Бораті-2" головну роль, висунутий на "Оскар" за іншу свою роботу - він претендує на нагороду за роль другого плану у стрічці "Суд над сімкою чикагської".

Номінанти у категорії "Найкращий анімаційний фільм": "Вперед", "Подорож на Місяць", "Душа", "Легенда про вовків", "Баранець Шон: Фермагеддон".

Несподівана номінація у категорії " Найкраща пісня" - у комедії "Музичний конкурс Євробачення: Історія гурту Fire Saga" (Netflix) за пісню Husavik.

Інші номінанти у цій категорії: "Fight for You" ("Юда і чорний месія"), "Hear My Voice" ("Суд над чиказькою сімкою"), "Io Si (Seen) ("Все життя попереду"), "Speak Now" ("Одна ніч у Майамі").

Максимальну кількість номінацій отримав Netflix - 35. У Disney 15. У Amazon Studios всього 12, але для компанії це рекорд. Перші номінації отримали сервіси Apple TV+ ("Легенда про вовків") та Disney+ ("Айван: єдиний та неповторний"). Для платформ, що існують лише 16 місяців, це гарний результат.