Що робити, якщо команда тупцює на місці, а керівники конфліктують

Психолог чи бізнес-коуч потрібен не завжди. У яких випадках його допомога справді буде корисною компанії та її СЕО?

Чому у нас багато стереотипів про психологію

Україна досі у багатьох аспектах живе досвідом та настановами Радянського Союзу. Тоді психологія у масах була визнана і поважалася як наука. І досі людям здається, що якщо людина звертається до психолога, то в неї щось "не таке в голові". Легше говорити один E або родичам та , чим звернутися до психолога за професійною допомогою.

Але закони психології такі самі, як закони математики, фізики чи хімії. Ми ж пам'ятаємо про закон тяжіння і не кидатимемо вгору камінь, бо знаємо, що він упаде нам на голову. Закони психології також мають свої наслідки. П роявляется вони не відразу, а через деякий час. Але бувають дуже серйозними та важко коректованими.

Наприклад, одного разу дитина щось накоїв, і батько сказав йому: "Я тебе покараю, якщо ти ще раз зробиш це". Дитина виконує те саме діяння, і батько повторює: «Я сказав вам, я покараю тебе!», Але навіть не проводити виховну бесіду. Здавалося б, це добре – він прощає дитину. Але дитина розуміє "фішку" і стає маніпулятором. У підлітковий період його починає "нести", батьки не знають, як з цим бути . Але й справити ситуацію ж складно, бо, коли синові було п'ять, Батько , не знаючи, як працюють закони психології, показав можливий паттерн поведінки для нього .

Так само все працює в бізнесі. Наприклад, ви запитали у умовної Аліси думку щодо якогось робочого процесу. Вам воно здалося неактуальним і смішним , і ви сказали : " Та це ж нісенітниця, так це не працює", не пояснивши деталей. Пізніше ви питаєте у Аліси її думку ще раз, і вона просто відповідає : "Я не знаю " . А потім ви задали ці питання : «Пане співробітники, щоб проявити ініціативу?». Ніде. Насправді, ви самі психологічно вбили їх.

У чому психолог чи коуч допомагає бізнесу?

  • Психолог допомагає правильно вибрати працівників.   Команди повинні створюватися для досягнення результатів, тому потрібно чітко розуміти, яку людину бізнес бачить у себе в команді. Це стосується темпераменту, характеру, звичок, цінностей, установок тощо. На співбесіду всі приходять підготовлені, і саме психолог може "розхитати" людину під час розмови, щоб вона вийшла з підготовленої ролі.
  • При формуванні команд, якщо у них присутній відкритий чи прихований конфлікт . Якщо команда "тупцює на місці" і не може зробити ривок. А також при залученні людей до складного проекту, де потрібно викластися на 300%. Коуч знає інструменти командного впливу.
  • Психолог учить правильно налаштовувати командну мотивацію. У бізнесі нерідко є установка: "Всі прийшли сюди працювати, а не грати в пісочниці". Так компанія намагається відокремити емоції від професіоналізму. Це докорінно неправильно. Внутрішній стан людини сильно впливає на її продуктивність на роботі.
Психолог та коуч Володимир Жерновий

Актуальність цієї теми підтверджують справжні кейси. Один із таких прикладів: на підприємстві у команді керівників утворився конфлікт через різний погляд на стратегію розвитку. Після проведеної діагностики прихованої причиною конфлікту виявилися боротьба влади, значимість і впливом геть інших співробітників підприємства. Через це помітно погіршилася ефективність роботи команди.

Як вирішили ситуацію?

  • Провели кілька тренінгів "ефективна команда + неконфліктна комунікація".
  • Провели медіацію (практика примирення у конфлікті) між ключовими учасниками конфлікту, а також індивідуальні коуч-сесії.
  • Виробили план розвитку команди та продумали нову стратегію управлінських рішень.

У такий спосіб вирішили конфлікт, і компанія змогла вийти на свій звичний рівень ефективності.

Ще один приклад : керівнику підприємства необхідно було серйозно скоротити штат. Це складний процес, адже потрібно вибрати, кого залишити, підібрати правильні слова для тих, кого звільнити, поговорити з тими, хто залишається. Це величезний стрес як керівника, так всього колективу.

Навіщо в цьому випадку потрібний психолог? Щоб не допустити "повстання" команди, зняти з керівника почуття провини керівника та запобігти можливим конфліктам. А також допоможе розібратися, як з меншою кількістю людей залишатися ефективним на ринку. Разом із керівником ми написали план дій та знайшли відповіді на всі питання, що дало новий поштовх розвитку компанії.

Звичайно, бізнес-коуч або психолог необхідний не завжди . Якщо ви вже прийняли рішення та впевнені в ньому на 100%, то психолог/коуч вам не потрібен.

Консультації психолога чи коуча виявляться корисними, якщо:

  • Компанія розвивається, відкриває новий вектор і може побачити можливі ризики. Коуч допомагає розширити діапазон зору команди, щоб переглянути процес по-іншому.
  • Керівник ухвалює складні рішення: скорочення штату, закриття бізнесу, філії. Все, що пов'язане з емоціями, завжди складно проходити, особливо болючі звільнення. І багато керівників не справляються з цим, що потім виливається у психосоматику, хвороби та залежності.
  • Існують страхи та сумніви в процесі особистого або кар'єрного зростання.
  • Хочеться висловитись. Є речі, якими СЕО не може поділитися із дружиною, другом, підлеглим. Чим вища посада, тим більше стресу, а з ним треба впоратися, щоб іти далі. Це розбиває ще одну ілюзію, що психолог потрібен лише слабким людям.