Байден таємно вирішив виділити військову допомогу Україні на $200 млн, — CNN

флаги сша та україни
Флаги США та України. Фото: Depositphotos

У США без публічного висвітлення санкціонували додаткову допомогу Україні у сфері безпеки в розмірі 200 мільйонів доларів. Про це повідомляють джерела CNN.

За словами чотирьох джерел знайомих із цим питанням, наприкінці грудня 2021 року адміністрація Байдена без розголосу санкціонувала виділення Україні додаткової військової допомоги. Вона включає постачання озброєння, включаючи стрілецьку зброю та боєприпаси, радіостанції, медичне обладнання, запчастини та інше обладнання.

Цей пакет схвалили незадовго до того, як США та Росія мали розпочати переговори в Женеві.

За словами двох джерел, адміністрація повідомила Конгрес про нове рішення на початку січня 2021 року. Деякі офіційні особи дізналися про це секретними каналами, додали два інших джерела.

Доставка обладнання, ймовірно, займе деякий час — постачання на суму 60 мільйонів доларів, дозволене минулого літа, тільки зараз наближається до завершення, повідомив представник Державного департаменту.

Він поділився, що зброя буде доставлена за кілька тижнів, і що допомога буде продовжена, але відмовився обговорювати подробиці.

"Минулого року ми надали Україні більше допомоги у сфері безпеки, ніж будь-коли з 2014 року. В останні кілька тижнів і найближчим часом заплановано ще більше", - сказав представник Держдепартаменту.

CNN надіслало до Державного департаменту та міністерства оборони запит для отримання коментарів, але поки що не отримало відповіді.

Нагадаємо, у Женеві ввечері 10 січня завершилися восьмигодинні переговори делегацій США та РФ. Сторони не дійшли єдиної думки, зокрема щодо питання вступу України до НАТО. Обговорення деяких тем залишили на засідання ради Росія – НАТО у Брюсселі 12 січня та засідання постійної ради ОБСЄ у Відні 13 січня.

Наприкінці 2021 року президент США Джозеф Байден підписав Закон про повноваження в галузі національної оборони (NDAA) на 2022 рік, який передбачає витрати на оборону в розмірі 770 мільярдів доларів. Закон про повноваження в галузі національної оборони передбачає виділення 300 мільйонів доларів для сприяння безпеці України — кошти будуть витрачені на підтримку ЗСУ.

Фото: Depositphotos