Чехія подарує Україні 4 тисячі артснарядів через загрозу російського вторгнення

Минобороны Чехии. Фото: сайт ведомства
Міноборони Чехії. Фото: сайт відомства

Чехія вирішила безоплатно передати Збройним силам України 4006 152-міліметрових артилерійських снарядів на суму близько 36,6 млн крон (близько 48,5 млн грн) на знак солідарності перед лицем російської агресії. Як йдеться у повідомленні чеського Міністерства оборони, таке рішення було ухвалено на засіданні уряду 26 січня.

Метою пожертвування називається зміцнення обороноздатності України, яка звернулася за допомогою у відповідь на ситуацію, за якої Росія концентрує біля своїх кордонів значний військовий потенціал.

У Міноборони пояснюють, що чеська армія має на складі достатню кількість 152-міліметрових боєприпасів, не сумісних із недавно придбаними 155-міліметровими гарматами НАТО. З цієї причини ці боєприпаси не є перспективним матеріалом для місцевих збройних сил.

"У разі безоплатної передачі потрібно, щоб дарування відповідало суспільним інтересам. Ця умова виконується, оскільки зміцнення оборони України відповідає інтересам Чехії, оскільки це допоможе знизити ризик збройного конфлікту в Східній Європі", - заявили в міністерстві.

Як повідомляє прес-служба чеського уряду, прем'єр-міністр Петр Фіала зазначив, що ескалація конфлікту може вплинути на безпеку Європи, ціни на енергоносії та багато іншого.

"Ми є частиною Європейського союзу та Північноатлантичного альянсу, ми діємо скоординовано. Добре, що є спільний підхід між європейськими країнами та країнами-учасницями НАТО. Ми підтримуємо Україну та намагаємося домогтися вирішення ситуації мирним шляхом, дипломатією та утримати Росію від будь-якої військової агресії. віримо у дипломатичний шлях, але наш обов'язок — підготуватися до нього, навіть до найгірших сценаріїв", — сказав він.

За його словами, також для Чехії важливо показати, що Україна має союзників і прихильників, які готові їй допомогти, і з цього приводу в уряді є чіткий консенсус.

Нагадаємо також, що нещодавно країни Балтії вирішили передати Україні американські переносні протитанкові ракетні комплекси: Естонія передасть ПЗРК Javelin, а Латвія та Литва – Stinger. Як повідомлялося, добро на такий крок дав Держдепартамент США.

У середині січня Україна отримала протитанкову зброю від Великої Британії для захисту від потенційного вторгнення Росії. Крім того, повідомлялося, що керівництво Данії вирішило виділити додаткові 22 млн євро на посилення сектору безпеки України.