"Ми пам'ятатимемо мовчання друзів": Комітети Ради звернулися до Німеччини, образившись через блокування зброї

Верховна Рада
Верховна Рада. Фото: Depositphotos

Комітети Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського союзу та з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва звернулися до депутатів парламенту Німеччини із закликом домогтися перегляду політики їх країни щодо України, яка зтикнулася з ризиком повномасштабного російського вторгнення. Переклад тексту документа було опубліковано на сайті Ради.

"Існує реальна загроза того, що Путін може почати нову атаку на Україну за різними сценаріями: масовий військовий удар зі Сходу, Півночі та/або Півдня, з окупованого Криму; місцеві військові операції; дестабілізація ситуації всередині країни за допомогою гібридних інструментів (від психологічного тиску, кібератак, підривної діяльності до інших засобів, у тому числі змови з метою посадити прокремлівського лідера в Києві)", - сказано в ньому.

Автори вказують, що останнє масове розміщення російських військ на кордоні з Україною, інтенсивні російсько-білоруські військові тренування, зростаюча агресивна риторика російського керівництва та ультиматум Росії щодо безпеки - все це вимагає гострої та єдиної відповіді.

"Ми не хочемо війни... Ми розуміємо, що Німеччина також пам'ятає жертв війни. Це розуміння зла об'єднує нас. Ми пам'ятаємо нацистську окупацію з великою кількістю жертв і геноцид нашого єврейського населення", - зазначають вони у зверненні до Німеччини, додаючи й що Україна також пам'ятає часи сталінського терору й Голодомор.

За словами нардепів, сьогодні Росія готується знову направити війська "піти новою хвилею атаки", й задаються питанням, невже не буде шансів стримати російських військових від окупації України.

"Ви кажете "Ніколи знову" і робите це як висновок зі своєї історії. Але що ви скажете людям, на яких нападають і які не починали цей бій?.. Запобігання може спрацювати, якщо ви запроваджуєте превентивні санкції, і якщо ми настільки добре оснащені та кваліфіковані, що ризик буде занадто високим, щоб навіть почати війну. Ваш уряд, на жаль, вирішив не допомагати нам в оснащенні, добре знаючи, наскільки російські війська були модернізовані за останні роки", - сказано у зверненні.

Українські депутати закликають колег з Німеччини не поділяти такий підхід, намагаючись їх присоромити за недостатнью підтримку військовим оснащенням з боку їх країни.

"Ви справді хочете, щоб ми були погано оснащені? Ви справді вважаєте, що це справедливо і відповідально не дозволяти іншим забезпечити нас оснащенням? Що ви можете відповісти нам, українцям, яким доводиться стикатися з тим, що війна вже є, а нову агресію потрібно не допустити? Що ви скажете нам, які готові захищати власну землю, але потребують вашої участі та дій для стримування агресора, а також допомоги нам бути повністю готовими до боротьби?" - говориться в документі.

Автори зазначають, що цінують можливість надання Україні мобільного військового госпіталю, і будуть вдячні за будь-яку підтримку, але загалом вбачають дії Німеччини у нинішніх обставинах як не надто дружні.

"Однак хочемо зрозуміти – чи це означає, що ви очікуєте війни, і саме так ви визначаєте ефективну підтримку тим, на кого, швидше за все, нападуть? Міжнародне право дозволяє право на захист. Ми готові це зробити, але не розглядаємо дії вашого уряду, які залишають нас недоозброєними, як такі, що є справжнім знаком солідарності та підтримки", - висловилися вони.

Депутати з двох комітетів водночас зазначають, що "повністю поділяють" бажання запобігти нападу Росії іншими способами, ніж військовими, якщо воно є.

"Але ми бачили, як ви схвалюєте і будуєте газопровід "Північний потік-2" з Росії, що робить газ, який постачається через Україну, непотрібним, а отже робить нас більш вразливими. Більше того, цей крок також ставить під загрозу енергетичну безпеку Європи та Німеччини", - нарікають нардепи.

Також вони пригадали, що чули як урядовці та лідери опозиційних партій у Німеччині сумніваються у тому, що відключення Росії від SWIFT буде ефективними санкціями або переживають, що такі санкції зашкодять економіці Німеччини.

"Ми пам'ятаємо, що багато хто з вас підтримував нас, коли ми боролися за свободу на Майдані. Чи можете ви справді залишити нас на самоті, коли на кону стоїть свобода як основне право людей і націй? Важливо розуміти, що російська агресія є загрозою не лише безпеці України, а й реальною загрозою безпеці Європи в цілому. Ваше подальше процвітання та безпека безпосередньо залежать від виживання вільної, незалежної, демократичної України", - заявили депутати.

На їх думку, відвернути загрозу війни можна лише спільними зусиллями, включаючи превентивні заходи щодо агресора та пряму та повну підтримку потенційної жертви, включаючи надання оборонної зброї.

Українські депутати до того ж ставлять німецьких перед вибором інструментів, "які можуть продемонструвати серйозність наслідків" у разі нової хвилі нападу Росії на Україну.

"Вони варіюються від міжнародної ізоляції та виключення Росії з усіх міжнародних інституцій; від припинення економічного, інвестиційного та фінансового співробітництва, включаючи відключення від SWIFT; відмови від імпорту російських вуглеводнів, а також сировини; до заморожування російських активів і введення персональних санкцій проти найближчого оточення Путіна", - сказано у зверненні.

Ще одним превентивним заходом назване посилення обороноздатності української армії, яка потребує військово-технічної підтримки з боку партнерів, зокрема Німеччини, і саме в цьому плані, на думку парламентарів, їх німецьккі колеги можуть зіграти ключову роль.

"Сподіваємося, що ви, шановні колеги, як депутати Бундестагу, будете готові ще раз політично переоцінити ситуацію та запобігти можливим негативним наслідкам у майбутньому", - закликали представники Ради.

Вони закликали німецьких депутатів "взяти на себе провідну роль" і діяти, щоб відповідним чином коригувати німецьку позицію, політику та підхід, які б "відповідали геополітичному виклику, солідарності та відповідальності".

"Мартін Лютер Кінг якось сказав: "Зрештою, ми пам'ятатимемо не слова наших ворогів, а мовчання наших друзів". Сподіваємося, ми пам'ятатимемо та шануватимемо вчинки наших друзів, у тому числі й Німеччини. Неможливо досягти миру, заспокоюючи агресора. Ще не пізно змінити підхід. Сподіваємося на вашу солідарність і підтримку", - підкреслюють автори.

Нагадаємо, що перед Новим роком міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що зараз пріоритетним завданням її країни у російсько-українському питанні є недопущення військової ескалації, не ставши відповідати на питання про можливість поставок зброї до України.

Перед цим німецьке видання Bild повідомило подробиці історії з блокуванням Німеччиною постачання озброєння Україні через Агентство НАТО з підтримки та постачання.

Повідомлялося, що Україна сплатила на початку 2021 року гроші за 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 зі США та 20 комплексів протидії дронам EDM4S-UA з Литви, однак у травні їхнє постачання було заблоковане Німеччиною та Нідерландами. Причому останні виступили проти нібито лише на прохання сусідньої країни, яка не бажала виявитися єдиною з такою позицією, до того ж таке блокування нібито ініціювала особисто тодішній канцлер Ангела Меркель.

Зазначимо, що незабаром після цього блокування президент України Володимир Зеленський демонстративно прийняв у себе нинішнього віце-канцлера Роберта Хабека, який тоді був в опозиції до чинного уряду Меркель, і подякував за підтримку надання Україні летального озброєння. При цьому про саму Меркель Зеленський тоді сказав, що "очікував від неї більшого" у питанні допомоги Україні.

Источник фото: Depositphotos