У Німеччині заявили, що Україна ніколи не поверне Крим: МЗС вимагає спростування

У Німеччині заявили, що Україна ніколи не поверне Крим: МЗС вимагає спростування
У Німеччині заявили, що Україна ніколи не поверне Крим: МЗС вимагає спростування

Міністерство закордонних справ назвало категорично неприйнятними висловлювання командувача Військово-морських сил Німеччини Кая-Ахіма Шенбаха, який заявив, що Крим ніколи не повернеться до складу України.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Вважаємо категорично неприйнятними висловлювання командувача Військово-морськими силами Німеччини Кая-Ахіма Шенбаха. Кримський півострів може бути втрачений тільки в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки завзятим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість у протидії", - наголосив Ніколенко.

У зв'язку з цим МЗС України вимагає роз'яснення з боку німецького уряду, як слова командувача ВМС корелюються із послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи.

"Були особливо здивовані почути слова пана Шенбаха про необхідність відновлення діалогу з Росією в той час, як кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а армія Росії вишикувалася вздовж українського державного кордону, на Донбасі продовжують гинути люди від російських куль, а Крим перетворився на гетто прав людини та озброєний до зубів авіаносець, який становить загрозу всьому Чорноморському регіону", - заявив Ніколенко.

За його словами, навіть спроба зрозуміти Путіна з боку командувача ВМС Німеччини повинна мати свої моральні, політичні межі. І тут ці межі грубо порушені.

"Вимагаємо публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини, які підривають суверенітет та територіальну цілісність України та зусилля щодо деескалації ситуації в Європі".

Зазначимо, голова військово-морських сил ФРН Кай-Ахім Шенбах заявив, що півострів Крим ніколи не повернеться до складу України, пише російська інформаційна агенція "РІА Новини".

"Кримського півострова немає, він ніколи не повернеться... це факт", - сказав він.

За його словами, Україні, щоби вступити до НАТО, необхідно відповідати всім вимогам Альянсу. Поки що це неможливо через ситуацію на Донбасі.

При цьому Шенбах заявив, що мета Володимира Путіна - не "маленька смужка української землі", а розкол Євросоюзу та відновлення поваги, "якого він, ймовірно, навіть заслуговує".

Зазначимо, 49,6% українців вважають президента Володимира Зеленського абсолютно нездатним забезпечити мир в Україні та повернути під її контроль окуповану частину Донбасу та Крим. Про це свідчать результати опитування Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Нагадаємо, Росія розпочала перепис населення на території окупованого Криму. Міністерство закордонних справ України закликало міжнародне співтовариство засудити та не визнавати її.

У свою чергу, нелегітимний президент Білорусії Олександр Лукашенко   заявив , що нібито "півострів Крим - територія Росії", і тепер він чекає від російської сторони запрошення до Криму з конкретикою за термінами.

Також Кабмін   запропонував   штрафувати за заперечення російської агресії та окупації Криму.