Країни Балтії відправлять в Україну комплекси Javelin та ракети Stinger

Країни Балтії відправлять в Україну комплекси Javelin та ракети Stinger

Міністри оборони Естонії, Латвії та Литви виступили із спільною заявою на підтримку України. Вони наголосили, що США надали дозвіл на постачання зброї для захисту від агресії РФ. Про це повідомляє сайт Міністерства оборони Естонії.

"Сьогодні Україна знаходиться на передньому краї відділення Європи від військового конфлікту з Росією. Подивимося правді в очі — війна в Україні продовжується, і важливо всіляко підтримувати Україну, щоб вона могла протистояти агресору", — заявив міністр оборони Естонії Калле Лаанет.

Стани Балтії передадуть Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin , ракети "земля-повітря" Stinger та обладнання для зміцнення оборонного потенціалу України.

"Естонія, Латвія та Литва працюють зі своїми союзниками, щоб швидко надати Україні допомогу у сфері безпеки", - йдеться у заяві.

Міністри оборони країн Балтії також сподіваються, що Україна ніколи не потребуватиме реального застосування цих систем озброєнь, і що РФ змінить свою агресивну позицію.

Протитанкові засоби для захисту від потенційного вторгнення Росії вже передала Україні Великобританія. Британські військовослужбовці проведуть коротке навчання із застосування цих комплексів.

В Естонії ще раніше заявляли , що планують передати Україні ракети та гаубиці. Але перш ніж остаточно ухвалити рішення, Міноборони мало отримати дозвіл від США, Фінляндії та Німеччини. Справа в тому, що в цих країнах або виготовили зброю, або володіли нею. Наразі дозвіл від США отримано.

Але інші європейські союзники побоюються постачати в Україну озброєння. Зокрема, Німеччина перешкоджає закупівлі зброї через Агентство НАТО з підтримки та постачання .