Командувач ВМС Німеччини подав у відставку після скандальних заяв про Крим

Командувач ВМС Німеччини подав у відставку після скандальних заяв про Крим
Командувач ВМС Німеччини подав у відставку після скандальних заяв про Крим

Командувач Військово-морських сил Німеччини віце-адмірал Кай-Ахім Шенбах після скандальної заяви про те, що Крим більше ніколи не приєднається до України, подав у відставку.

Про це повідомляє німецьке видання Bild.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт екстрено зібрала відеоконференцію, на якій обговорила зі своїм генеральним інспектором Еберхардом Цорном та її головним радником у зв'язках із громадськістю, як вчинити з Шенбахом.

Незважаючи на вибачення віце-адмірала, ситуація складалася для нього не найкращим чином після критики.

"Ненавмисно недооцінив ситуацію, я не повинен був так чинити. Тут нема чого інтерпретувати, це була явна помилка", - написав Шенбах у Twitter.

Він пояснив, що озвучена ним заява щодо Криму - це його особиста думка, яка жодним чином не висловлює офіційну позицію міністерства оборони Німеччини.

За даними видання, Шенбах "вийшов з незручного становища" і сам попросив звільнити його з посади.

Як пише Bild, заяву про залишення Шенбаха вже ухвалили міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт та генеральний інспектор збройних сил Еберхард Цорн.

Замість нього має бути призначений контр-адмірал Ян Крістіан Каак, який виконує обов'язки заступника командувача ВМС ФРН.

Зазначимо, що раніше голова військово-морських сил ФРН Кай-Ахім Шенбах заявив, що півострів Крим ніколи не повернеться до складу України.

"Кримського півострова немає, він ніколи не повернеться... це факт", - сказав він.

Він також заявив, що Україна не може відповідати критеріям членства в НАТО, тому що її (частково) окуповано.

Після його слів, міністерство закордонних справ України вимагало публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини.

Зазначимо, 49,6% українців вважають президента Володимира Зеленського абсолютно нездатним забезпечити мир в Україні та повернути під її контроль окуповану частину Донбасу та Крим. Про це свідчать результати опитування Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова.