Демократи підготували пакет санкцій США проти Росії на випадок "марної спроби переписати карту Європи"

капітолій
Конгрес США. Фото: Depositphotos

Сенатори-демократи підготували законопроєкт, який включає пакет санкцій до персоналій та установ на випадок, якщо російські війська вторгнуться в Україну, повідомляє The Washington Post.

Законопроект ініціював глава комітету сенату з міжнародних відносин Роберт Менендес.

За його словами, покарання, викладені у законопроекті, "абсолютно ясно дають зрозуміти, що сенат США не буде бездіяльним, коли Кремль загрожує повторним вторгненням в Україну".

Глава комітету сенату сказав, що документ надсилає Росії чіткий сигнал: "Путіну не потрібно обрушувати всю свою економіку і йому не потрібно жертвувати життям свого народу в марній спробі переписати карту Європи".

Пакет передбачає санкції проти президента РФ Володимира Путіна, високопоставлених військових та чиновників, ключових банківських установ.

Називаючи "Північний потік-2" "інструментом зловмисного впливу Російської Федерації", законопроект закликає Сполучені Штати "розглянути всі доступні та належні заходи", щоб газопровід не запрацював.

Представник Ради національної безпеки США повідомив журналістам, що Білий дім підтримує законопроєкт Менендеса, який "викличе серйозні витрати для російської економіки", якщо Путін вторгнеться в Україну.

Білий дім та союзники США розглядають також торгові обмеження для Росії, які будуть запроваджені, якщо президент РФ Володимир Путін продовжить агресію проти України. Зокрема, обговорюють заходи щодо відмови Росії в мікроелектроніці, виготовленій з використанням американського програмного забезпечення або технологій.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив резолюцію, якою закликав запровадити жорсткі санкції, якщо Росія вирішить розпочати повномасштабне вторгнення в Україну. Згідно з документом, РФ відключать від міжнародної системи SWIFT, а газопровід "Північний потік-2" заморозять.

Фото: Depositphotos