Держдума РФ розгляне заклик до Путіна про визнання "ДНР" та "ЛНР" 15 лютого

В'ячеслав Володін
В'ячеслав Володін. Фото: сайт Держдуми

Державна Дума Росії розгляне питання звернення до президента Володимира Путіна щодо необхідності визнання "ДНР" та "ЛНР" у вівторок, 15 лютого.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі голова нижньої палати російського парламенту В'ячеслав Володін, у понеділок пройшло засідання Ради Держдуми, на якому було ухвалено рішення винести на пленарне засідання обидві запропоновані раніше форми звернення.

Вони будуть розглянуті на основі рейтингового голосування, і прийнятий буде той варіант, який набере найбільшу кількість голосів депутатів.

Нагадаємо, що вдень 14 лютого до Держдуми було внесено представниками пропрезидентської фракції "Єдина Росія" проєкт постанови, який передбачає направлення звернення до Путіна спочатку до Міністерства закордонних справ Росії та інших урядових структур. Після таких консультацій, як зазначає Володін, "можна буде повернутись до його розгляду".

Згідно ж із ініційованим фракцією Комуністичної партії РФ сценарієм, Держдума повинна направити це звернення Путіну негайно після ухвалення рішення. При цьому йдеться про один і той же текст звернення, запропонований комуністами ще 19 січня.

"Питання виключно важливе і відповідальне. Вашингтон нагнітає напруженість, разом з європейськими країнами постачає на Україну озброєння, Київ продовжує не дотримуватися Мінських домовленостей. Все це несе загрози та ризики для життя наших громадян та співвітчизників, які проживають у ДНР та ЛНР", — заявив також Володін.

Нагадаємо також, що представники керівництва "Єдиної Росії" Володимир Васильєв та Андрій Турчак наприкінці січня закликали Путіна поділитися з "ДНР" і "ЛНР" зброєю через "агресію Києва, що готується". А незабаром Путін дав доручення забезпечити жителів ОРДЛО, які мають російські паспорти, соціальними виплатами.

Зазначимо, що ще у квітні 2019 року російський президент видав указ про спрощений порядок набуття громадянства РФ для мешканців ОРДЛО, внаслідок чого у регіоні різко активізувався процес російської паспортизації. За даними МЗС України, до середини 2021 року паспорти РФ отримали понад 500 тисяч ОРДЛО.