Генсека НАТО Столтенберга призначили головою центробанку Норвегії

Єнс Столтенберг, генсек нато
Єнс Столтенберг. Фото: сайт НАТО

Король Норвегії Харальд V 4 лютого призначив нинішнього генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга новим керуючим Норвезького банку. Про це йдеться у повідомленні фінансового регулятора.

Нинішній голова центробанку Ейстейн Олсен привітав призначення наступника, зазначивши, що знає його як захопленого та компетентного економіста з великим досвідом, і висловивши впевненість, що той успішно виконуватиме нову роль.

Олсен ще у серпні 2021 року заявив, що має намір піти у відставку після щорічного звернення у лютому 2022 року. При цьому він зазначив, що до 1 грудня Столтенберг не зможе вступити до своїх повноважень, і до цього центробанком керуватиме заступниця керуючого Іда Волден Бахе.

Нагадаємо, що генсеком НАТО Столтенберг став 1 жовтня 2014 року, до нього цю посаду обіймав протягом п'яти років колишній прем'єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен. Повноваження Столтенберга неодноразово продовжувалися, і на сьогодні він може обіймати цю посаду до кінця вересня 2022 року.

У грудні 2021 року було оголошено, що він серед 22 осіб подав заявку на конкурс з вибору нового голови Норвезького банку. Проте сам генсек тоді зазначив, що хоч і дуже мотивований розпочати цю нову роботу, у разі вибору його кандидатури він не зможе цього зробити допоки не закінчиться його мандат у НАТО.

Зазначимо також, що до того, як очолити Північноатлантичний альянс, Столтенберг протягом восьми років (2005-2013) обіймав у Норвегії посаду прем'єр-міністра, а раніше також очолював Міністерство фінансів (1996-1997) та Міністерство промисловості та енергетики (1993-19) ).