Канада та Данія завершили "війну" за острів Ганса

Канада та Данія завершили "війну" за острів Ганса

Протягом 49 років Канада і Данія не могли поділити між собою територію острова Ганса. Конфлікт, який отримав назву "інтелігентна війна", завершився підписанням 14 червня мирної угоди.

Про це повідомляє The New York Times.

Канада та Данія цим документом офіційно визначили морський кордон в Арктиці і вирішили, що острів буде розділено: близько 60% території стануть частиною Данії, а решта належатиме Канаді. Таким чином, між Канадою та Данією з'явився сухопутний кордон.

Два міністри закордонних справ країн протиставили мирну та успішну угоду насильству, насамперед вторгненню Росії в Україну.

"Це посилає сильний сигнал у той час, коли ми бачимо, як великі держави порушують фундаментальні норми міжнародного права, як це робить Росія в Україні", - сказав міністр закордонних справ Данії Йєппе Кофод.

Нагадаємо, боротьба за острів почалася в 1973 році, коли Данія та Канада завершили переговори про кордони та підводні права, але не досягли угоди на острові Ханса. Інтелігентна війна, або "війна віскі" полягала в тому, що багато років на острові змінювалися державні прапори.

Представники двох країн по черзі припливали на острів, ставили свої прапори та залишали пляшки з канадським віскі чи данським шнапсом.

Два міністри Данії та Канади обмінялися пляшками востаннє у вівторок, 14 червня 2022 року.