НАТО вирішило прийняти Україну в альянс, але не встановлювало терміни, – Столтенберг

Єнс Столтенберг. Фото: сайт НАТО
Столтенберг нагадав про обіцянки організації на тлі загрози нового військового вторгнення Росії до України. Фото: сайт НАТО

НАТО ухвалило рішення про те, що Україна та Грузія стануть членами альянсу. При цьому організація ще не вирішила, коли це станеться.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання журналіста видання Repubblica про те, чи стане Україна членом НАТО.

"Ми ухвалили рішення за підсумками саміту НАТО у 2008 році, що Україна та Грузія стануть членами альянсу, але ми ще не сказали, коли це станеться", — сказав Столтенберг.

Столтенберг зазначив, що Україна давно заявила про бажання стати членом альянсу, але в цьому питанні багато залежить і від української сторони. Йдеться про реформи та впровадження стандартів НАТО.

Столтенберг наголосив, що альянс підтримує Україну на шляху набуття членства в НАТО.

Генсек нагадав про обіцянки організації на тлі загрози нового військового вторгнення Росії до України.

Питання ескалації залишається актуальним. Воно стало однією з причин проведення нових переговорів між РФ та США у Женеві. За підсумками зустрічі сторони ні до чого не дійшли: РФ вимагає "залізобетонних гарантій", що Україна не вступить до НАТО, США вважають, що Росія не має права голосу в цьому питанні.

Конфлікт інтересів перейшов на новий рівень, коли заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, який представляє країну на переговорах з НАТО та США, заявив можливість розміщення російської військової інфраструктури на Кубі та у Венесуелі, тобто ближче до кордонів США.

У Вашингтоні відповіли, що реакція США на можливе розміщення російських військ на Кубі та у Венесуелі буде рішучою та негайною.