Політики-популісти втратили підтримку в усьому світі – цьому сприяла пандемія

Дональд Трамп
Дональд Трамп. Фото: Reuters

Під час пандемії коронавірусу популістської політики у всьому світі перестала користуватися популярністю. Про це повідомляє CNBC, посилаючись на дані опитування понад півмільйона людей.

У дослідженні Інститутом державної політики Беннету Кембриджського університету взяли участь люди зі 109 країн. Група соціологів відслідковувала політичні погляди учасників із 2020 року.

У звіті є явні ознаки того, що так звана "популістська хвиля", під час якої до влади прийшли радикальні супротивники істеблішменту, зокрема колишній президент США Дональд Трамп, може послабитись.

Дослідження показало, що з весни 2020 року до останнього кварталу 2021 року рейтинг схвалення популістських лідерів знизився в середньому на 10%. У Європі частка людей, які мають намір голосувати за популістську партію, за цей же період знизилася в середньому на 11% — до 27%.

У той час як європейська підтримка чинних партій збільшилася під час перших карантинів, правлячі популістські партії континенту, зокрема італійський "Рух п'яти зірок" та угорська "Фідес", зазнали найбільшого зниження підтримки.

Опозиційні популістські партії також втратили підтримку під час пандемії, тоді як "мейнстрімні" опозиційні партії отримали прихильників.

За словами дослідників, неправильне ставлення к кризі Covid-19 популістських лідерів, прагнення стабільності та зниження поляризаційних поглядів змінили громадську думку. Опитування також показало, що лідери популістів також вважаються менш надійними джерелами інформації про коронавірус, ніж їхні центристські колеги.

Пандемія викликала зсув у бік технократичної політики, йдеться у документі, що зміцнило довіру до урядів та експертів, таких як науковці.

"Історія політики в останні роки — це поява політиків, які виступають проти істеблішменту, які процвітають за рахунок недовіри до експертів", — заявив у вівторок у прес-релізі провідний автор доповіді Роберто Фоа.

Він додав, що у всьому світі впала підтримка партій, які виступають проти істеблішменту, чого не спостерігалося у більш "мейнстрімних" політиків.

Співавтор доповіді Ксав'єр Ромеро-Відаль зазначив, що пандемія створила "відчуття спільної мети, яке, можливо, зменшило політичну поляризацію, яку ми спостерігали за останнє десятиліття".

Незважаючи на результати, дослідники заявили, що зниження підтримки популістів не призвело до більшої віри у ліберальну демократію.

У той час як довіра до урядів неухильно зростала протягом усієї пандемії, збільшившись у середньому на 3,4 відсоткові пункти в демократичних країнах світу, віра в демократію як політичну систему стабілізувалася.

"Задоволеність демократією лише трохи відновилася після спаду в 2019 році і все ще значно нижча від середнього довгострокового показника, — сказав Фоа. — Один із найбільших спадів демократичної підтримки під час пандемії спостерігався в Німеччині, Іспанії та Японії — країнах з великою чисельністю літнього населення, особливо вразливих до вірусу.

У США кількість учасників, які вважають демократію поганим способом управління своєю країною, збільшилася більш ніж удвічі з 10,5% у 2019 році до 25,8% у 2021 році.

В Україні деякі рішення влади експерти також називають популізмом. Так вважає, наприклад, директор Інституту соціально-політичного прогнозування "Діалог" Андрій Міселюк . Він зазначив, оскільки президент Зеленський почав говорити про непримиренну та безкомпромісну боротьбу з олігархатом — це вірна ознака того, що він став на стежку популізму.

Деякі українські політики також взяли собі на озброєння протистояння легалізації азартних ігор, оскільки за довгі роки нелегальної роботи українці добряче втомилися від вакханалії та незахищеності, що панує у цій сфері.