Польща передала Україні 200 танків Т-72

Польща передала Україні 200 танків Т-72

Польща передала Україні 200 радянських танків Т-72 та кілька десятків бойових машин піхоти. Про це повідомляє Polskie Radio.

"Польща надала Україні достатню кількість танків для формування двох бригад - понад 200 одиниць Т-72, — з'ясувало Інформаційне радіоагентство (IAR). — Крім танків в Україну відправили також серед іншого кілька десятків бойових машин піхоти", — повідомляє видання. 

Варшава передала Україні техніки на 7 мільярдів злотих. Серед озброєнь, які одержала від Польщі Україна, є самохідні гаубиці 2С1 "Гвоздика" та реактивні системи залпового вогню "Град". Польща також надала ракети класу "повітря-повітря" для літаків МІГ-29 та Су-27.

Крім важкої техніки були передані дрони виробництва польської компанії WB Electonics, які використовують також для розвідувальної діяльності.

"Самі українці хваляться, що у них є польські безпілотники Warmate – система барражуючого боєприпасу, схожа на американські дрони-камікадзе Switchblade. З польського арсеналу українські захисники отримали також переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun, які вже, за неофіційною інформацією, збивали російські гелікоптери. Польща також надає Україні велику кількість боєприпасів", — пише видання.

Танки Т-72 також передала Україні Чехія. У Польщі близько 400 одиниць цієї техніки. Згідно з рішенням Міноборони Польщі у 2019 році, деякі з них були модифіковані, здебільшого з погляду вогневих можливостей цих танків. Однак, за даними IAR, українській армії передають переважно машини через програму модернізації.

Нагадаємо, 28 квітня палата представників Конгресу США схвалила ленд-ліз для України.