Суд заарештував 14 російських літаків через незаконні польоти до окупованого Криму

Суд заарештував 14 російських літаків через незаконні польоти до окупованого Криму
Під арешт потрапили літаки "Газпрому". Фото: сайт компанії

Херсонський міський суд заочно наклав арешти на 14 літаків російських авіакомпаній, які здійснювали незаконні польоти до окупованого Криму. Рішення ухвалили за клопотанням прокуратури АР Крим та Севастополя.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора України.

Авіакомпанії перевозили пасажирів у закритий пункт пропуску "Сімферополь-авіа" та з нього. Таким чином, як зазначили у Генпрокуратурі, літаки вважаються знаряддям для скоєння злочинів.

За фактом порушення порядку/виїзду на з тимчасово окупованої території, державної зради, а також за фактом порушення правил міжнародних польотів прокуратура розпочала досудове розслідування.

Як повідомила прес-служба прокуратори АРК, слідство з'ясувало, що авіакомпанія "Газпром авіа" використала літаки Dassault Falcon, Sukhoi Superjet та Boeing для незаконного переміщення людей через державний кордон України. Уточнюємо, "Газпром авіа" — це "дочка" російського монополіста "Газпром".

Слідство встановило, що наразі близько 40 російських авіакомпаній здійснюють регулярні рейси до окупованого Криму, порушуючи законодавство України та правила міжнародних польотів.

"Загалом за клопотанням прокуратури автономії накладено арешти на 263 повітряні судна, які здійснювали регулярні пасажирські та інші перевезення до окупованого півострова, порушуючи норми міжнародного права та законодавство України", — підсумували у прокуратурі.

У Службі безпеки України наголосили, що накладення відповідного арешту та проведення подальших слідчих дій дозволить обмежити польоти літаків цих авіаперевізників, у тому числі до європейських країн.