У Конгресі США хочуть оголосити Україну країною "НАТО-плюс"

конгресс сша
Конгресс США. Фото: Depositphotos

Група республіканських конгресменів планує внести законопроєкт, який оголосить Україну країною "НАТО-плюс" та ініціює перевірку доцільності оголошення РФ державою-спонсором тероризму. Про це повідомляє "Голос Америки".

На думку авторів законопроєкту, цей документ дозволить значно збільшити фінансування військової допомоги летального характеру для України.

Головний ініціатор законопроєкту – провідний республіканець у комітеті Палати представників у міжнародних справах Майкл Маккол.

"У дипломатії мало шансів на успіх, якщо не підходити до неї з позиції сили, — сказав він. — Володимир Путін повинен прийняти до відома, що Конгрес не визнає відновлення сфери впливу Росії та не допустить відмови від України та інших наших союзників та партнерів щодо НАТО у Центральній та Східній Європі".

Документ передбачає притягти президента РФ Володимира Путіна до відповідальності за агресію. Зокрема, потрібно негайно запровадити санкції проти газопроводу "Північний потік – 2", щоб не допустити його введення в експлуатацію.

Законопроєкт визначає Україну як країну "НАТО-плюс" — це забезпечить прискорений розгляд питань щодо продажу деяких американських оборонних товарів та послуг.

Документ вимагає, щоб США офіційно визначили, чи Росія є державою-спонсором тероризму.

Співавторами законопроекту виступили члени Палати представників Майк Роджерс, Майк Тернер та Еліс Стефанік.

"Цей законопроект суттєво збільшить фінансування постачання летальної допомоги Україні, зокрема протиповітряної та протикорабельної зброї, яка потрібна українцям для стримування Росії. Він також чітко дає зрозуміти, що вимоги Путіна, такі як право вето на вступ країн до НАТО та мораторій на розгортання ракет середньої дальності в Європі, неприйнятні та суперечать інтересам національної безпеки США", – прокоментував документ Майк Роджерс.

Американські чиновники стверджують, що президент Росії Володимир Путін почав вживати заходів для переміщення військових вертольотів до кордону з Україною, а це може означати, що планування нападу продовжується. Бойові та транспортні вертольоти, а також винищувачі стали б для РФ критичною перевагою, якби Путін вирішив піти на масштабне вторгнення в Україну.

Нагадаємо, у Женеві ввечері 10 січня 2022 року завершилися восьмигодинні переговори делегацій США та РФ. Сторони не дійшли єдиної думки, зокрема щодо питання вступу України до НАТО.

Фото: Depositphotos