У Литві подали позов проти Горбачова за "міжнародний злочин"

Горбачов, президент СРСР
Горбачову скоро виповниться 91 рік. Фото: Getty Images

Близькі загиблих литовців під час штурму радянськими військами телевежі у Вільнюсі взимку 1991 року подали позов до колишнього президента СРСР Михайла Горбачова. Про це повідомляє литовське видання LRT.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Цивільний позов подано від імені шести осіб, близькі яких загинули 13 січня 1991 року під час штурму телевежі.

"Позов до Вільнюського міського суду подано в ніч на 13 січня. Саме в цей день тридцять років тому СРСР розпочав штурм Литовського центру радіо та телебачення та Вільнюської телевежі", - повідомив син одного із загиблих Робертас Повілайтис.

Заявники зазначають, що зібрали для суду достатньо фактів, які доводять причетність тодішнього президента СРСР Горбачова до подій 13 січня.

Близькі загиблих впевнені, що він контролював армію, тому міг вжити заходів для припинення агресії, але не зробив цього.

Нагадаємо, у ніч на 13 січня 1991 року під час штурму військовими телевежі загинуло 14 людей.

Через злочини проти людяності та військові злочини у справі про події тих днів було засуджено 67 колишніх радянських солдатів та офіцерів. У тому числі і тодішній міністр оборони Дмитро Язов.

Більшість із них були засуджені заочно, оскільки Росія та Білорусь відмовилися їх видати.

Зазначимо, у 2022 році, на початку березня, Горбачову виповниться 91 рік.