У НАТО відповіли Росії: Альянс не виведе війська з Болгарії та Румунії

У НАТО відповіли Росії: Альянс не виведе війська з Болгарії та Румунії

В   Північноатлантичний альянс відповів на вимогу Росії про виведення військ НАТО з території Болгарії та Румунії. Альянс продовжить охороняти і захищати країни, що до нього входять. Про це повідомляє "Голос Америки".

"НАТО не відмовиться від нашої можливості захищати та обороняти одне одного, у тому числі за допомогою розміщення військ у східній частині Альянсу. Вимоги Росії поділять країни НАТО на держави першого та другого класу, чого ми не можемо прийняти", - заявила прес-секретар НАТО Оана Лунгеску.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков також заявив, що його країна давно зробила вибір на користь НАТО. Він додав, що у договорі НАТО немає "держав-членів другої категорії, щодо яких колективна оборона має застосовуватися вибірково або в обмежених рамках".

А Румунія назвала "неприйнятною" умову РФ про виведення сил Альянсу в рамках гарантій безпеки для деескалації кризи в Україні.

"Така вимога неприйнятна і не може обговорюватися на переговорах", - йдеться у прес-релізі, яке випустило міністерство закордонних справ Румунії. Ця країна вже заявила, що готова прийняти додатковий контингент із США, а також французькі війська.

Нагадаємо, Росія розробила проекти угод з НАТО та окремо зі США про взаємні гарантії безпеки, перша з яких передбачає припинення подальшого розширення НАТО, зокрема за рахунок України.

Росія також пропонує НАТО не розміщувати додаткові сили та озброєння за межами тих країн Європи, в яких вони були станом на 27 травня 1997 року, коли РФ підписала з Альянсом угоду про взаємні відносини, співпрацю та безпеку.

Йдеться про Румунію та Болгарію, які раніше входили в організацію Варшавського договору та вступили до НАТО у 2004 році.

Фото: Depositphotos