Українські журналісти опублікували супутникові знімки військових баз Росії на Донбасі

Військові бази РФ, полігони
Військові основи РФ. Фото: Радіо Свобода

Спецпроект української служби Радіо Свобода для Донецької та Луганської областей "Радіо Донбас.Реалії" опублікував супутникові знімки, на яких зображені військові бази Російської Федерації на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей.

Тернове

Наприкінці 2021 року в "Л/ДНР" заявили, що мають намір провести військові навчання. З'ясувалося, що для цього обрали полігон, що є військовою базою під містом Тернівка. Це лише один із кількох таких полігонів.

На території полігону "Терново" зберігали військову техніку. Пізніше там виявили чотири самохідні гаубиці та двадцять три танки.

Бугаївка

Бугаївка — ще одна велика база техніки та полігон. На її території виявили близько 10 танків типу Т-64, а також самохідні системи та гаубиці, що буксируються.

Крім того, там знайшли зенітні ракетні комплекси 9К35 "Стріла-10".

Бугаївка. Фото: Радіо Свобода

У виданні вважають, що саме цю базу прикриває російська станція радіолокації (РЛС) 51У6 "Каста-2Е1"

Софіївка

Великий військовий полігон знайшли недалеко від непідконтрольної Горлівки біля селища Софіївка. Цей полігон знаходиться за 17 кілометрів від лінії розмежування.

На цих супутникових знімках добре видно позиції для стрільби бронетехніки, навчальні позиції для стрілецької зброї, тир, окопи, безліч слідів від траків гусеничної техніки.

Покровка

На території полігону "Покровка" чітко видно військову техніку. На знімках цього ж місця часів початку військового конфлікту на Донбасі видно, що  раніше тут проводилися гірські роботи.

Мирне

У Луганській області виявили велику базу зберігання техніки неподалік селища Мирне. Крім танків, на території полігону легко можна побачити іншу бронетехніку, гармати, що буксируються, і автотранспорт.

Мирне. Фото: Радіо Свобода

При цьому військова техніка тут з'явилася лише у 2016 році, до цього там нічого не було.

Хронологія освоєння полігону. Фото: Радіо Свобода

Станція Марусіне

Порівняно невелику базу виявлено біля залізничної станції Марусіне. При цьому на її території зафіксували цілих 26 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 "Град", 122 мм).

Станція Марусіне. Фото: Радіо Свобода

Вільне

Полігон Вільне знаходиться біля села Вільне та неподалік Бойківського на непідконтрольній частині Донецької області. На його території техніка та військові з'являються лише іноді. Ймовірно, його використовують для навчань.

Завдяки супутниковим знімкам можна зрозуміти, коли використовують полігон.

Супутникові знімки полігону "Вільне" у різні періоди часу. Фото: Радіо Свобода

Міусинськ

На полігоні під містом Міусінськ окупанти зберігають 152-міліметрові гаубиці та системи артилерійського вогню "Гвоздика".

Яку саме зброю там зберігають, стало відомо після порівняння супутникових знімків із пропагандистськими відео бойовиків.

Міусинськ. Фото: Радіо Свобода

На його території обладнано об'єкти полігону, а саме позиції для стрільб, вогневі рубежі, укриття, окопи, місця розміщення особового складу.