Великобританія ініціює новий союз із Україною та Польщею через російську агресію

Великобританія ініціює новий союз із Україною та Польщею через російську агресію
Великобританія ініціює новий союз із Україною та Польщею через російську агресію

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що розглядає можливість створення тристороннього союзу між Британією, Польщею та Україною. Таким чином, Лондон має намір зміцнити тристоронні зв'язки на тлі російської агресії.

Про це повідомляє прес-служба британського уряду.

Під час виступу в Інституті Лоуї на тему глобальних загроз міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс повідомила про розвиток зв'язків з Україною та Польщею в рамках протистояння російській загрозі.  

"Цього тижня Сполучене Королівство оголосило про новий пакет навчальних, допоміжних та оборонних озброєнь для України, щоб підвищити її оборонні можливості. І ми працюємо з нашими партнерами над високоефективними заходами, націленими на російський фінансовий сектор та приватних осіб. Ми також зміцнюємо наше двостороннє партнерство після переговорів на високому рівні у Лондоні у грудні та розвиваємо нові тристоронні зв'язки з Польщею та Україною", -   відзначила Трас.

Вона додала, що разом із союзниками Великобританія продовжуватиме підтримувати Україну і закликає Росію до деескалації.

"Нам потрібно, щоб усі активізувалися. Разом з нашими союзниками ми продовжуватимемо підтримувати Україну та закликати Росію до деескалації. Те, що відбувається у Східній Європі, має значення для всього світу. Загрози свободи, демократії та верховенства права не лише регіональні – вони глобальні. І тому ми мають відповідати разом", – додала Трас.

За її словами, Кремль не вивчив уроків історії.

"Вони мріють відтворити Радянський Союз або щось на кшталт “Великої Росії”, розділивши територію за етнічною та мовною ознакою. Вони заявляють, що хочуть стабільності, водночас намагаючись загрожувати та дестабілізувати інших. Ми знаємо, що лежить на цьому шляху, і які жахливі втрати у вигляді людських життів він завдасть.Вторгнення Росії в Україну призведе тільки до затяжної війни, наприклад, радянсько-афганської війни або конфлікту в Чечні", - заявила Трасс.

У свою чергу, британська неурядова організація Council on Geostrategy ("Рада з геостратегії"), яка була присутня на заході за участю глави МЗС, розцінила слова Трас як можливість формування нового тристороннього геополітичного союзу між Великобританією, Польщею та Україною.

З цієї нагоди експерти організації вже розробили картку можливого нового міждержавного партнерства.

В опублікованому твіті представлена геополітична карта, на якій сформовано потрійну вісь між Лондоном, Варшавою та Києвом. В якості ворожих територій позначені Російська Федерація та Білорусь.

Зазначимо, раніше прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон попередив, що Захід незабаром повинен буде зробити вибір між залежністю від російського газу і захистом України на тлі напруженості, що триває на кордонах.