Якби мені зараз запропонували очолити "Нафтогаз", я відмовився б, — Коболєв

Якби мені зараз запропонували очолити "Нафтогаз", я відмовився б, — Коболєв
Коболєв більше не хоче працювати у держкомпаніях. Фото: Facebook екс-глави "Нафтогазу"

Колишній голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв не збирається брати участь у конкурсах на посаду голови НАК надалі і відмовився б від неї навіть, якби йому запропонували знову очолити "Нафтогаз" без попереднього відбору.

Про це він заявив в інтерв'ю Forbes.

"Я більше не хочу працювати на держкомпанію. Втомився від регулярного спілкування з людьми типу Швондера. У наших державних інститутах є розумні люди, а є і маса Швондерів — справді недалеких, примітивних і часто корумпованих людей. Спілкування з ними у великій кількості шкідливо впливає на психіку", — сказав Коболєв, пояснюючи свою позицію.

Він, як і раніше, вважає, що його звільнили незаконно. При цьому повертатися працювати до "Нафтогазу" в якомусь форматі не планує.

Він також вважає, що нині насправді компанією керує не Юрій Вітренко, а Офіс президента. З чого Коболєв зробив такий висновок, він не пояснив, але наголосив, що формат, коли Банкова керує "Нафтогазом", не працює.

"Офіс президента не здатний керувати такою махиною, як "Нафтогаз". Ні у президента, ні у голови його офісу Андрія Єрмака, ні у заступників Єрмака немає часу розбиратися в роботі "Нафтогазу", — додав ексглава НАК.

Нагадаємо, що Коболєв очолював "Нафтогаз" понад сім років з 26 березня 2014 року. У квітні 2021 року Кабмін звільнив Коболєва з посади голови НАК та призначив на його місце Вітренко.

Це рішення уряд викликав хвилю суперечок як в Україні, так і за її межами. Сам Коболєв заявляв, що оскаржуватиме своє звільнення, проте це ні до чого не призвело.

Крім того, тоді Європейський Союз, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація виступили із спільною заявою, в якій висловили стурбованість ситуацією зі звільненням Коболєва.

Пізніше Національне агентство із запобігання корупції заявило, що розпорядження Кабінету міністрів про призначення Вітренко головою "Нафтогазу" та контракт з ним мають бути скасовані як незаконні. У результаті нинішній глава НАК відстояв своє право бути головою "Нафтогазу" і залишається ним досі.