"Українська мрія": у Зеленського розповіли, хто і коли зможе взяти іпотеку під 5%

Кредит під 5%, іпотека
До кінця 2022 року планують видати 30 тисяч іпотечних кредитів за цією програмою. Фото: Depositphotos

У січні-березні запустять програму "Українська мрія", яка передбачає видачу населенню кредитів під 5%, у тому числі на житло. Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що програма має працювати просто і зрозуміло для кожного громадянина.

"Жодних обмежень, максимально простий і зрозумілий продукт. Є сім'я, яка заробляє 20-30 тисяч гривень сукупно. Наше завдання – дати цій сім'ї можливість отримати нову квартиру площею 60-70 кв. м за щомісячний платіж 10 тисяч гривень: дві кімнати, вітальня та 10 тисяч гривень на місяць", — пояснив на прикладі Шурма.

Він вважає, що умови програми дають можливість середньостатистичній українській родині купити квартиру за 1,5 мільйона гривень. За підрахунками заступника голови ОП, при купівлі такої квартири щомісячний платіж складе 6,5 тисячі гривень, або 75 тисяч гривень на рік, без урахування процентної ставки.

"Це буде падаючий платіж: спочатку 75 тисяч гривень на рік, наприкінці це буде 0. Тобто якщо порахувати щомісячні платежі рівними частинами, де спочатку переважають відсотки за кредитом, потім тіло кредиту або падаючий платіж, це буде 3 тисячі гривень відсотків на місяць", — додав Шурма.

Він також повідомив, що у планах у держави до кінця 2022 року видати 30 тисяч іпотечних кредитів за цією програмою, за наступний повноцінний рік – 70 тисяч, а далі вийти на стабільні 150 тисяч іпотек щороку.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський анонсував "Українську мрію" у жовтні 2021 року. За словами глави держави, у рамках цієї програми "кожний громадянин, який чесно сплачує податки, може отримати кредит за ставкою 5% у гривні для покупки власної нерухомості, електромобіля та здобуття освіти чи зміни професії".

Фото: Depositphotos