Від ГМО до сингулярності: що чекає на людство до 2030 року (ВІДЕО)

Від ГМО до сингулярності: що чекає на людство до 2030 року (ВІДЕО)

Наукове пророцтво від Delo.ua: за десять років люди обзаведуться цифровими копіями, запустять тури на орбіту Землі та перепишуть Біблію

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Більшість експертів-футурологів пророкує майбутнє на двадцять років. Це великий термін. Просто величезний. За цей час помре або осел, або падишах.

Ми в Delo.ua рівно вдвічі сміливіший за більшість сучасних віщунів, тому зібрали десять явищ, понять, речей, які вистрілять у найближчі десять років, з 2020-го по 2030-й рік.

Квант

Слово року-2026, довгоочікуваний прорив у технологіях. Людству вдалося створити штучний інтелект, який нарешті відповів на головне питання життя Всесвіту та інше. Він приручив нам квантовий комп'ютер. Приблизно такими можуть бути заголовки наукових медіа та всіх медіа, що вже там через шість років.

Зараз, у 2020, квантові комп'ютери малі та безпорадні. Метафорично, вони наче мурахи у світі, де можливі, власне, повноцінні квантові комп'ютери.

Під кінець 2019 у Nature з'явилася стаття "Квантова перевага з використанням програмованого надпровідного процесора". Там розповідається про те, як компанія Google створила процесор Sycamore. Це програмований квантовий процесор, що досягає квантового стану 53 кубіти.

Звичайний комп'ютер оперує бітами. Біт - це завжди або "нуль", або "один". У квантових комп'ютерах використовуються кубити, квантові біти, які перебувають у суперпозиції: це і "нуль", і "один" одночасно, і всі їхні можливі комбінації, що дає можливість за нескінченно короткий час проганяти величезні масиви обчислень. Якщо просто, це дуже швидкий комп'ютер.

Основна проблема квантових комп'ютерів у інтерпретації даних. Зазвичай, досить складно зрозуміти, що вони мали на увазі. Але Google Sycamore успішно виконав завдання, яке не під силу звичайним комп'ютерам. Він повинен був математично довести випадковість ланцюга випадкових чисел. І впорався, довівши випадковість величезної кількості випадково згенерованих чисел за 3 хвилини 20 секунд. Класичний суперкомп'ютер вирішував її близько 10 тисяч років.

Квантовий процесор складається з 54 кубитів, пов'язаних у формі прямокутної решітки. Один із кубитів не працює, а підтримує структуру чіпа.

IBM розкритикував "квантову перевагу". Компанія також працює над створенням квантового комп'ютера, і хайп їм начебто на руку, але заяви конкурентів кидають тінь на класичні суперкомп'ютери. На кшталт Watson, який інтегрував у безліч процесів, аж до прогнозу погоди. На думку IBM, потрібно набагато більше одного експерименту, щоб довести перевагу квантових комп'ютерів над класикою.

Досліди тим часом продовжуються. Дослідники з Орхуського університету Данія намагаються навчити штучний інтелект AlphaZero від Google керувати квантовим комп'ютером. Цей іскин може вчитися сам, без людини. Граючи проти себе самого, він зміг перемогти людей та інші комп'ютерні програми в го та шахи. Вчені застосували AlphaZero до трьох різних завдань управління. "Алгоритм навчився використовувати базову симетрію проблеми, яку ми спочатку не розглядали. Це був дивовижний досвід", - каже провідний аспірант Могенс Далгаард.

Професор Джейкоб Шерсон говорить про гібридизацію: "Мета майбутнього повинна полягати в тому, щоб зрозуміти та розробити гібридні інтелектуальні інтерфейси, які оптимально використовують сильні сторони людини та машини".

Код зробили відкритим для доступу — і протягом кількох годин із лабораторією зв'язалися кілька великих технокомпаній із квантовими лабораторіями.

Що це дасть? Стрибок у обчисленнях. Це допоможе обробляти більше даних. Знаходити складніші закономірності. Проганяти докладніші симуляції. Забезпечувати безпеку даних. Але все це лише після того, як ми навчимося керувати квантовою природою світу.

Нано

Одного разу 1959-го Річард Фейнман припустив, що немає жодної фізичної суперечності у можливості пересувати одиночні атоми маніпулятором відповідного розміру.

Так народились нанотехнології. Нано це про розмір. Десять мінус дев'ятого ступеня. Дуже мало. Ну, ви бачили в кіно такий сіренький порошок, який може рухатися сам собою і здатний знищити всю планету, якщо раптово навчиться розмножуватися.

На 2019 рік у світі немає жодного стандарту, який би описував нанотехнології. Це при тому, що дослідження наноміру подарувало нам такі матеріали майбутнього, як графен, фулерени, аерогелі та інші вуглецеві нанотрубки.

При цьому з живим пилком, який сам збирається у що скажуть, поки що проблеми. У той же час спроби її створити рухають вперед медицину, яка зменшувалась настільки, що здатна вносити зміни в гени. Бактеріальні агенти, запрограмовані розносити ліки. Біороботи та матеріалознавство – ось що дають нам маніпуляції в наномасштабі. І їхня роль лише зростатиме.

Біо

Біологія все десятиліття набиралася сил, щоб сказати своє вагоме слово. Вчені навчилися редагувати геном, вирізуючи зіпсовані ділянки. Хе Цзянькуй, генетик із Китаю, модифікував дітей, зробивши їх нестійкими до ВІЛ. За що сяде на три роки та заплатить відчутний штраф. Але знаєте що? Технологію не зупинити. Якщо щось існує, воно має працювати. Спочатку таємно, приховано за величезні гроші. І ось скоро на Землі житиме кілька десятків, а потім і сотень модифікованих людей. Після чого відбудуться витоку — і зрештою все з'явиться у масмаркеті.

Зміни клімату, у свою чергу, призведуть до того, що величезні юрби людей виявляться без їжі. Виходом стануть ненависні генно-модифіковані організми (ГМО), здатні прижитися в будь-яких умовах.

На повсюдний тренд перетвориться вирощування або 3D-друк органів для пересадки. Штучні матки стануть ідеальним виходом для батьків, які надто зайняті, щоби виношувати дитину традиційним способом. Зараз це здається цинічним глузуванням з інстинкту розмноження, але активне людство вже найближчим часом усвідомлює переваги біопокращень. І вимагатиме ще.

Аватар

"Новий спосіб життя". Samsung вирішив олюднити свого віртуального помічника NEON і відкрив скриньку Пандори.

"NEON - це віртуальна істота, створена за допомогою комп'ютера, яка виглядає і веде себе, як справжня людина зі здатністю демонструвати емоції та інтелект", - йдеться на сайті проекту .

Але Френк, Наташа, Хана, які насправді є антропоморфними тамагочі, це лише початок.

Ось у чому справа: уявіть собі, наскільки більшим стане світ протягом 2020-х років. Наскільки зросте населення. Як це вплине на бізнес? На зайнятість людей. От би клонувати себе, щоб скрізь встигати — стоп, тут варто зафіксуватись, бо це можливо.

Цифровий штучний інтелект. Його алгоритми у вашому розпорядженні. Його завдання – вивчити ваші звички, вашу манеру вести справи, ваш життєвий почерк, якщо завгодно. Все, щоб стати максимально точною цифровою копією.

Віртуальний помічник нового покоління, більш автономний, здатний приймати рішення, давати відповіді на запити у встановлених рамках. Цифровий аватар, ваше відображення у кіберпросторі. Спочатку він зможе писати невеликі пости, ретушувати фото, збирати потрібну інформацію, замовляти їжу, купувати квитки на транспорт. Потім, розвиваючись, зможе виконувати навіть нескладні робочі обов'язки. І нарешті перетвориться на повноцінного кіберсекретаря, який коштуватиме користувачеві кілька десятків доларів на місяць.

Космотури

Підкорення космосу це як будівництво пірамід. Камінь складається на камінь, поки фігура не набуває обрисів. Спочатку каміння має бути багато — як і інвестицій у освоєння навколоземного простору. Це довга, нудна і кропітка робота – розташувати на орбіті необхідну кількість об'єктів так, щоб вони не стикалися.

У сенсі, ви ж не вірите, що ми найближчим часом з нічого виймемо цілий космоліт і полетимо на Марс. Це фантастика. Місяць набагато ближче, але навіть Роберт Хайнлайн у "Місяці — суворій господині" описав цілу систему для доставки на материнську планету бруків. Якщо подібне спадає на думку фантастам — приходить і політикам. Про всяк випадок подалі від Місяця тримаються військові.

Рішення прийшло з розповідей того ж таки Хайнлайна про Джорджа Гаррімана. І ім'я йому – приватний бізнес. На марсіанському хайпі мільярдери створюють космічні компанії та заробляють запуском супутників, тестуючи технології повернення щаблів.

У двадцятих роках таких компаній побільшає, оскільки пиріг занадто великий. Першим щаблем має стати економіка низької навколоземної орбіти. Супутники, мікросупутники та міні-супутники, які коннектять між собою понад вісім мільярдів людей.

Паралельно будівництво нових станцій, можливо космічних заводів. Космоліт логічно будувати вже у космосі, не ризикуючи їм при старті.

Головне, щоб вистачило грошей. Для залучення коштів необхідний атракціон, тому до 30-го космічний туризм перестане бути чимось незвичайним. Люди носитимуться на орбіту на маленьких ракетах, щоб подивитися захід сонця з космосу. Натовпом дешевше.

Вже 2023 року мільярдер Юсаку Маедзава має облетіти навколо Місяця на космічному кораблі Starship компанії SpaceX. Річард Бренсон багато років продовжує будувати космоплан. Україна також зробила крок у цьому напрямі: у нас приватним компаніям дозволили займатись космічним сектором. Це дуже багато ракет і дуже багато очей, що дивляться в нічне небо.

До речі, ще за Барака Обами у NASA були грандіозні плани: притягнути на навколоземну орбіту астероїд і відпрацьовувати на ньому висадку на Марс. А потім – це вже мрії – видовбати з нього всі корисні ресурси, а з оболонки створити орбітальне місто. Втім, Дональд Трамп розвіяв усі надії астронавтів пополювати за небесним камінням.

Реал 2.0

Доповнена реальність існує у ваших смартфонах. В основному вона сконцентрована в області фотокамер, пропонуючи надіти на обличчя маску або накласти певний ефект. Ледве цікавіше туристичні гіди, що накладають на реальні будівлі текст підказок. А попереду маячать системи із серіалів: дивишся на людину та бачиш про неї всю доступну інформацію, яка магічним чином виникає над головою, як у юніта у комп'ютерній грі. Або як у "Смарагдовому місті" Олександра Волкова: надів зелені окуляри і бачиш навколо смарагди, що приховують вади об'єктивної реальності.

Доповнити реальність повноцінно заважає відсутність комфортного та доступного гаджета. Hololens непогані, але в них не побігаєш вулицею, не покатаєшся в метро. Це не витончений тонкий прямокутник смартфона, ось що хочу сказати. А потрібне щось подібне — стильне, старанно продумане, з можливістю розвитку модельного ряду. Модне, зрештою.

І, звичайно, потрібно вирішувати питання з програмним забезпеченням та зв'язком. Можна підключити такі окуляри до смартфону та користуватися його обчислювальними потужностями. Можна користуватися хмарними сервісами, тут важлива швидкість зв'язку та ширина каналу.

Зрештою, хто змушує нас зациклюватися на окулярах/шоломах, якщо для створення об'єкта доповненої реальності вистачить голографічного проектора, вбудованого у смартфон? Так, вашого дракона все побачать. Так зробіть його красивішим і нехай заздрять.

При використанні технологій віртуальної реальності також важливий зв'язок, ну чи провід. 4G не прокочує, потрібні мережі п'ятого покоління. Вони дозволять передавати на шолом із мінімальною затримкою все що завгодно. Від спортивного матчу, де ви можете стежити за будь-яким гравцем на вибір, до мікрохірургічної операції.

Віртуалка і доповнена реальність дуже важливі у такій концепції, як "економіка навичок". Наприклад, механік, що знаходиться в одному кінці світу, може відремонтувати машину на іншому - за допомогою маніпуляцій з роботами. По суті, не виходячи з офісу, ви можете надавати професійні послуги усюди, куди дотягується 5G. При цьому важлива і реалістичність зображення, і зворотна віддача: потрібно одразу розуміти, до чого призводить те чи інше рішення/рух.

Рано чи пізно у віртуалку, де граються ігри, зісковзне і частина кінематографа. Інтерактивні фільми з вами у головній ролі, барвисті пригоди. Головне, добре відмалювати вигадані світи, перетворюючи їх на реальність, тому професія дизайнера набуває нового сенсу. Звичайно, у зв'язку зі штучним інтелектом. Вже давно у багатьох іграх є редактори карток або рівнів. Щось подібне, зі створенням доступної та безкоштовної бази тривимірних об'єктів, з'явиться і для віртуалки.

Помнете свого цифрового аватара? Ви можете побудувати йому будинок та ходити до нього в гості.

Етика

Давайте уявимо, що... Сплеск біотехнологій і нано зробили людину здоровішою. Тепер ми живемо найдовше. Їмо смачніше завдяки генетиці. Друкуємо стейки для барбекю. Орбітальний туризм змушує переосмислити все ставлення Землі. Цифрові аватари домовляються між собою про зустріч своїх оригіналів.

Настало майбутнє. Як завжди, нерівномірно. І правила поведінки людей заскрипіли і почали змінюватися.

Питання, чи редагувати гени майбутній дитині, чи ні, виключно на совісті батьків? Чи суспільство має контролювати це питання? Як саме? Повна заборона чи можна, виконавши потрібні вимоги закону та соціуму?

Як ставитися до відредагованої дитини? Як говорити з власними дітьми від генетичного дизайну?

Як можна протестувати проти генних модифікацій, які дають змогу рятувати дітей у всьому світі від голоду? Чи варто заборонити ГМО та дивитися, як цілі регіони гинуть внаслідок зміни клімату?

Чи варто утримувати корів, якщо надруковане м'ясо не гірше? А що робити фермерам?

Чи можу я надіслати аватар поспілкуватися з нелюбимими родичами? А з мамою, бо я зайнятий?

Чи потрібний контроль за народжуваністю? Чи це фашизм? Тоді як вирішити питання із перенаселенням на окремо взятих територіях?

Чи потрібний мені особистий автомобіль, чи обійдуся громадським транспортом та заощаджу планеті порцію СО2?

Таких питань виникне багато, і дуже скоро з'явиться потреба у новому етикеті, нових правилах спілкування між людьми. І на нашу людяність чекають серйозні випробування, бо все нове, все інакше, лякає. Ким стануть люди із відредагованими генами? Суперменами, мутантами залишаться звичайними людьми? Як до них взагалі ставитись?

На це немає простої відповіді. Можливо, людство знову породить якусь загальну субкультуру, на кшталт хіпстерів у 2010-х, яка активно споживатиме нову етику, тестуватиме на собі та нестиме її у світ.

Причому, що найцікавіше, етика землян може змінюватися рік у рік, просто за віянням моди.

Наближається екологічний аскетизм. Погода змінюється, а разом із цим приходить розуміння, як ми впливаємо на клімат. Рух "Я - біоробот" підриває мережу, люди діляться усвідомленням себе як біологічних машин. Фізикалістський підхід все шириться і розростається. На зміну "біороботу" приходить менш витончений "я - шматок м'яса". Хештег стає значно популярнішим, коли з'являються перші самогубці, розчаровані безглуздістю буття.

Модно робити біологічні апгрейди. Тіло перестало бути храмом, це просто оболонка, одяг, який можна перекроювати під свої потреби чи бажання. Тиск "біороботів" породжує рух чистоти духу. Модними стають східні, зокрема японські, громадські практики, метамодерністський погляд на самурайську культуру, що змішує "Пса-примари" та бусідо Дайдодзі Юдзан Сігесуке.

І все це лише зрізи різних громадських груп. Загалом, варто сподіватися, що земляни стануть трохи серйозніше ставитися до того факту, що ми носимося по чорноті без повітря і перспектив на дуже зручній блакитній кульці, і кулька може зламатися. І зможуть відчути складне почуття амае, стати поблажливішим до слабкостей інших заради виживання виду в цілому.

Всерелігія

Скільки Новий Заповіт не оновлюй, він все одно написав багато років тому. Деякі моменти не зрозумілі. Деякі безнадійно архаїчні. Сенси закладені непогані, та хто ж їх розбере в цих заплутаних історіях, де люди, які жили дві з лишком тисячі тому, незрозумілими термінами закликають дотримуватися якихось чеснот, бо… Ну правда, бо що? Чи не надто це: все життя виконувати правила і не отримати нічого натомість? Крім, звичайно, шансу потрапити до раю. І, відповідно, в пекло всіх інших релігій за єретизм.

У період з 2020 по 2030 рік релігія, яка навіть у нашому освіченому 21 столітті залишається чудовим методом управління народними масами, також оновиться. Може, з'явиться щось абсолютно нове, цифрове, що заманює націленням та принципом грального автомата. Може, старі церкви переосмислять свої догми. Може, всі разом. Може, хтось просто перепише Біблію, зробивши її сучасною.

Якою ж має бути нова релігія людства?

По-перше, вона має потужний заряд екуменізму, об'єднання існуючих релігій.

Не має значення, як звати вашого бога і як йому моляться у вашому регіоні. Бог єдиний. Імен багато. Він хоче, щоб у вас все було добре вже зараз. Він хоче, щоб ви шанували планету. Він хоче, щоб ви цінували суспільні стосунки. Поважали закон. Усвідомлювали, коли завдаєте добро, а коли зло.

По-друге, нова віра має бути мобільною. Люди їдять на бігу, спілкуються і навіть зустрічаються один з одним на бігу. Бог має стати більш клієнтоорієнтованим, комфортним. Аж до того, щоб оселитися у додатку на смартфоні.

По-третє, нова релігія має бути еко. Проповідувати Рай на землі. Потрібно лише докласти зусиль, щоб побачити його. Допомогти Богові перестворити Едемський сад наново.

Сингулярність

Згідно з прогнозом Комісії з економічної політики США, який вона зробила 2007-го, технологічна сингулярність настане вже 2020 року.

Слово singularis у перекладі з латині "єдиний, особливий". У математиці це точка, у якій математична функція прагне нескінченності. Гравітаційна сингулярність — точка, через яку не можна продовжити геодезичну лінію, що входить. Вона обривається, зникає всередині. Самий центр чорної діри, де гравітація нескінченна, а фізичні закони божеволіють.

Техносингулярність - це гіпотетичний момент, за яким усі прогнози втрачають сенс. Точка неповернення, за якою технологічний розвиток стає настільки швидким, що повністю змінює життєвий устрій планети Земля без жодних суперечок про етику. Проміжок часу, після настання якого людина не зможе встигнути за технологіями. Камінь, що провокує лавину.

У певному сенсі люди постійно долають різні моменти сингулярності. То ходити стоячи навчилися, то думати, то розмовляти.

Просто зараз ми можемо підштовхнути кістячку доміно до падіння, вона зачепить іншу, та — третю. І добре б при цьому просто зламалася картина світобудови. Подумаєш, на її створення пішли тисячі років. Ні, кожна кістячка доміно в цій картині обернеться чорним лебедем із плазмаганом у дзьобі.

Коли все це розпочнеться, незрозуміло. Може, вже почалося, просто ми ще не зрозуміли. Є деякі ознаки, але досить умовні. Поява повноцінного іскіну. Комп'ютери потужніші за людський мозок. Дельфіни виявляться телепатами. Важливо, щоб після цього незворотність змін стала очевидною. Щоби все населення планети приблизно одночасно сказало "ну нічого собі!"

Найцікавіше, що ми не знаємо, що саме станеться, зате з радістю фантазуємо, що станеться після. Нескінченно швидкі обчислення, перевищення швидкості світла, вирішення проблем людства за вихідні. Зараження інопланетним організмом, що має високий інтелект і нульове самоусвідомлення. Чорна діра як спосіб побудувати власний Всесвіт. Ігри цифрових богів у далекому космосі. Війна із прибульцями. Побудова віртуального світу, не відрізняється від реальності. Ліки від усіх хвороб. Майже все що завгодно. Все, що можете уявити; все, що можна злякатися.

Критики запевняють, що сингулярність – мильна бульбашка. Не буде жодної точки переходу чи неповернення, а буде фазовий перехід, коли система якісно трансформується. На більш глобальному плані — черговий вигин кривої розвитку.

У будь-якому випадку, краще доглядайте технологічні прориви.

Дмитро Бунецький, спеціально для Delo.ua