Гуменна заявляє про порушення на виборах ректора "Могилянки" та просить визнати їх недійсними

Гуменна заявляє про порушення на виборах ректора "Могилянки" та просить визнати їх недійсними
Києво-Могилянська академія. Фото: Вікіпедія

Кандидат на посаду ректора Києво-Могилянської академії Олександра Гуменна просить Міністерство освіти і науки не визнавати вибори президента НаУКМА, що відбулися, через низку порушень. Текст із відповідною заявою редакція отримала від джерел в університеті.

У зверненні Олександра Гуменна, зокрема, заявляє, що під час другого туру виборів, що проходили 27 січня, виборча комісія допустила низку порушень, які, за її словами, унеможливлюють об'єктивне встановлення результатів голосування.

"Порушуючи пункт 36 методичних рекомендацій щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника установи вищої освіти, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 5 грудня 2014 року №726 цілісність скриньки порушена до завершення голосування", - заявила Гуменна.

Йдеться про подію, яку згадав у себе на Facebook-сторінці Сергій Квіт. На виборчу комісію було скоєно напад і було викрадено одну зі скриньок. Згодом, як повідомили у Студентській колегії "Могилянки", урна була знайдена та виборчком встановив, що її дно було розбите та можливе було втручання у урну. Проте бюлетені з неї були визнані дійсними та враховані.

"Комісією ж було розпочато підрахунок бюлетенів, які знаходилися в поламаній скриньці, внаслідок чого можна припустити несанкціонований доступ до вже заповнених бюлетенів до початку підрахунку голосів", - заявила Гуменна.

Вона також вказала на те, що були враховані бюлетені, залиті зеленкою, про що також повідомлялося Студколегією НаУКМА.

"Пунктом 43 зазначених методичних рекомендацій передбачено, що бюлетень для голосування може бути визнаний недійсним, якщо зміст волевиявлення неможливо встановити. Порушуючи зазначену вимогу, було здійснено підрахунок бюлетенів, залитих фарбою, що унеможливило об'єктивно складати зміст волевиявлення", - йдеться в документі.

Також опонентка Квіта вказала, що не було дотримано вимог статті 42 закону "Про вищу освіту".

"У зв'язку з вищевказаним, вношу пропозицію про визнання рішення виборчої комісії з виборів реактора Національного університету "Києво-Могилянська академія", прийнятого за результатами підрахунку голосів, що супроводжувалося зазначеними порушеннями таким, що не створює будь-яких юридичних наслідків, та прийняття Міністерством освіти та науки рішення про визнання виборів, такими що не відбулися", - йдеться у зверненні Гуменної.

Нагадаємо, 27 січня у НаУКМА проходив другий тур виборів президента. Незважаючи на події, виборча комісія визнала Квіта переможцем виборів з перевагою в 44 бюлетені. Квіт, за даними виборчокому, набрав 235 голосів, а Гуменна – 191 голос. Бюлетені зі зниклої, а згодом знайденої урни були визнані дійсними.