Оприлюднено відео про крадіжку урни з бюлетенями під час виборів ректора "Могилянки"

Оприлюднено відео про крадіжку урни з бюлетенями під час виборів ректора "Могилянки"

У Telegram-каналі "Вибори президента КМА" опубліковано відео з камер спостереження на дільниці під час другого туру виборів керівника Києво-Могилянської академії, на якому зафіксовано викрадення урни з бюлетенями.

"У наше розпорядження надійшло відео з однієї з камер стеження в КМЦ. Тут видно, як невідомі проходять на 3-й поверх, обливають одну з урн (раніше повідомлялося, що частина бюлетенів була облита зеленкою, - Delo.ua), а також виносять іншу", - йдеться у повідомленні.

На відео видно, що молодих людей було шестеро. Вони спокійно без жодних перешкод увійшли до приміщення голосування, один із них взяв ящик і пішов з ним до виходу. Ніхто не намагався його зупинити. Інші четверо підійшли до другої виборчої скриньки, і один із них явно зіпсував її зеленою речовиною. Йому також ніхто не чинив опору, до молоді не підходили ні спостерігачі, ні члени комісії.

Тільки після того, як молоді люди це зробили, до ящика підійшов хтось із спостерігачів. Але хлопці тим часом неквапливо залишили приміщення ділянки.

Це була п'ята спроба НаУКМА вибрати собі керівника, і вперше в Україні, коли на виборах ректора було викрадено ящик із бюлетенями.

Через зазначені порушення виборчого процесу, його непрозорість та недемократичність, у МОН заявили, що мають законні підстави не визнавати вибори НаУКМА такими, що відбулися.

"Визнати вибори, які відбувалися не відповідно до процедури, міністерство не може. Усі ці порушення викладені спостерігачем, який від МОН був у вищій освіті та спостерігав за цими виборами.

Там було залучено поліцію, ми запросили й записи з камер відеоспостереження, де ясно було видно, що є ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину. Потім дуже дивно, коли хтось знайшов цю скриньку або на сусідній вулиці, або на будівельному майданчику. Урна була розбита, чи вони повернули ту чи іншу, багато питань можна ставити", -   заявив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет   у коментарі "Укрінформу".

Нагадаємо, за посаду президента академії змагалися два кандидати: Сергій Квіт та Олександра Гуменна.

Після події на виборчій дільниці Гуменна звернулася до МОН із закликом не визнавати результатів виборів, які затвердила виборча комісія.