Пітер Джексон, Брюс Спрінгстін та Jay-Z стали найоплачуванішими у шоу-бізнесі-2021

пітер джексон
Кінорежисер Пітер Джексон. Фото з ресурсу "Кіноманія"

Режисер фільмів "Володар кілець" Пітер Джексон, став найоплачуванішим діячем шоу-бізнесу та третім режисером-мільярдером в історії. Про це повідомляє Forbes.

 

Режисер "Володаря кілець" Пітер Джексон у листопаді 2021 року продав за $1,6 млрд компанії Unity Software частину своєї студії Weta Digital, яка займається візуальними ефектами. Але на цій угоді він заробив $580 млн і став третім режисером-мільярдером в історії після Спілберга та Джорджа Лукаса.

Друге місце у списку посів музикант Брюс Спрінгстін. Цьому допоміг продаж за $500 млн майстер-запису та права на реліз усієї записаної ним музики, включаючи 11 мультиплатинових альбомів, компанії Sony Music. Заробіток музиканта за рік оцінено у $435 млн.

Топ-3 рейтинги закриває Jay-Z, який заробив $340 млн завдяки продажу частки акцій у музичному стрімінгу Tidal та бренду шампанського Armand de Brignac.

У списку також представлені музиканти Каньє Вест ($235 млн), Пол Саймон ($200 млн), Райан Теддер ($160 млн) та Боб Ділан ($130 млн).

Завдяки продажу прав на використання контенту шостий рядок у рейтингу отримали творці "Південного парку" Метт Стоун та Трей Паркер, які заробили у 2021 році $210 млн. Автори мультсеріалу уклали угоду зі стрімінгом Viacom на показ проекту.

Різ Уізерспун стала найоплачуванішою жінкою в індустрії розваг — вона посіла дванадцятий рядок рейтингу після продажу частини своєї продюсерської студії Hello Sunshine приватної інвестиційної компанії Blackstone.

За оцінками Forbes, сукупний статок 25 найбільш високооплачуваних представників шоу-бізнесу до вирахування податків і зборів досяг 4,4 мільярда доларів. Це вдвічі більше, ніж у 2021 році. При цьому видання зазначає, що більшість учасників списку не створили нічого нового, а лише продали свої студії, компанії чи музичні каталоги.

Багато відомих музикантів останнім часом непогано заробили, торгуючи правами на свої пісні. Так, компанія Universal Music Publishing Group (UMPG), що веде глобальний музичний видавничий підрозділ Universal Music Group, придбала права на більш ніж 600 композицій Боба Ділана, тобто повний архів майже за 60 років. А музична видавнича компанія Warner Chappell Music (WCM, дочірня структура однієї з найбільших у світі звукозаписних компаній Warner Music Group) придбала у спадкоємців Девіда Боу глобальні права на публікацію музики з каталогу співака за $250 млн.