Прирівняли до звичайних: в Україні заборонили продаж електронних сигарет особам віком до 18 років

Прирівняли до звичайних: в Україні заборонили продаж електронних сигарет особам віком до 18 років

Ця заборона почне діяти з 1 січня 2021 року.

В Україні на рівні із традиційними тютюновими виробами заборонили продаж електронних цигарок людям, які не досягли 18 років.

Відповідний законопроект №3628 ухвалила Верховна Рада 2 грудня: "за" проголосували 309 депутатів, пише "Українська правда".

Вказано, що ця заборона почне діяти з 1 січня 2021 року.

Порушникам можуть виписати штраф від 6800 до 13600 грн за продаж електронних сигарет дітям — від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відомо, що з 2006 року в Україні заборонили рекламу, просування та спонсорство тютюну, а також куріння у громадських місцях.

Проте виробники тютюнових виробів пропонують споживачам нові продукти, зокрема електронні сигарети, які позиціонують як менш шкідливу альтернативу традиційним сигаретам, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, тютюнові вироби для електричного нагріву не є повністю безпечними, оскільки містять тютюн та викликають залежність.

Але сьогодні не вистачає незалежних досліджень про вплив електронних цигарок на здоров'я, зокрема довгострокове.

У той же час оприлюднені результати деяких незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовин, що виділяються, є в рази вище, ніж у сигаретах.

Також заправки до вейпів та електронних сигарет можуть містити грибки та бактерії.

Інше дослідження показує, що вейпінг провокує вироблення запальних хімічних речовин у дихальних шляхах.

І "паріння" електронних сигарет може призвести до хронічного обструктивного захворювання легень. Також вейпінг може спричинити проблеми із серцем.

За даними ВООЗ, кількість вейперів зросла з 7 млн 2011 року до 41 млн 2018-го, і, згідно з прогнозами, до 2021 року користувачів електронних сигарет буде 55 млн.

Раніше в Україні посилили відповідальність за продаж електронних цигарок дітям.

Як повідомлялося, 16 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект №1210, який кардинально змінює систему оподаткування. Серед найважливіших нововведень – підвищення рентних платежів, нові штрафні санкції та підвищення акцизів на цигарки.