Тисяча за вакцинацію: у НАЗК розповіли, що потрібно декларувати

Тисяча за вакцинацію: у НАЗК розповіли, що потрібно декларувати
Тисяча гривень за вакцинацію не є доходом

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пояснило, що декларувати гроші, отримані в рамках програми "є-Підтримка", або як їх називають "ковідну тисячу", не потрібно. Але спеціальний рахунок потрібно буде внести до декларації. Про це повідомили у прес-службі НАЗК.

У відомстві пояснили, що гроші, отримані за вакцинацію проти коронавірусу, не є доходом для декларування.

"Оскільки кошти, отримані в рамках програми, надаватимуться виключно у безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не оподатковуватимуться, то такі кошти не є доходом. Отже, їх не потрібно буде вказувати у декларації", — резюмували в НАЗК.

Для українців, які бажають взяти участь у програмі "є-Підтримка", відкриють віртуальний рахунок. Його потрібно буде задекларувати, вказавши розділ 12.1. "Банківські та інші фінансові установи, в яких відкрито рахунки суб'єкта декларування або членів його сім'ї".

"Якщо такий рахунок буде відкритий протягом менше ніж половина днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій усіх видів), то його потрібно буде декларувати", - уточнили в НАЗК.

У відомстві нагадали, що кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

Програму "є-Підтримка" офіційно запустили 19 грудня 2021 року, вона діятиме до грудня 2022 року.

Напередодні банки почали випускати пластикові картки для отримання тисячі за вакцинацію. Так, клієнти monobank, які оформили картку "є-Підтримка", можуть замовити пластикову картку з доставкою на обране відділення "Нової Пошти".

В Альфа-банку також заявили, що з 10 січня почнуть видавати у своїх відділеннях пластикові картки для виплати за програмою "є-Підтримка". Карта буде видаватися новим клієнтам, яким було недоступне оформлення цифрової картки.