У костелі святого Миколая у Києві завершили протиаварійні роботи після пожежі: за все заплатив український бізнес

У костелі святого Миколая у Києві завершили протиаварійні роботи після пожежі: за все заплатив український бізнес
Протиаварійний ремонт та реставрація костелу коштували майже 20 млн грн. Фото: Facebook Маси Найєми

Сьогодні, 31 січня, у костелі святого Миколая завершили протиаварійні роботи після пожежі. Загалом усі роботи та послуги коштували 21 546 802 гривні — усі ці гроші отримали від благодійників (представників бізнесу).

Про це у Facebook повідомив адвокат Масі Найєм, який контролює витрати грошей, зібраних благодійниками на відновлення собору.

Він розповів, що, згідно з інформацією, яка надходила протягом кількох місяців, були такі витрати:

  • технічне обстеження будівлі з рекомендаціями щодо усунення його аварійності та розробка робочого проєкту – 1 296 587, 00 гривень;
  • державна експертиза робочого проєкту – 44 947,48 гривні;
  • утримання служби замовника, технічне спостереження за проведеними роботами – 725 330,40 гривні;
  • протиаварійний ремонт та реставрація – 19 378 943,83 гривні;
  • авторське спостереження за будівельними роботами – 100 994,19 гривні.

"Крім того, бізнес створив БО "Фонд костелу Св. Миколи", на якому ще залишилося трохи більше 8 мільйонів гривень. Детальніше про ці гроші і куди вони підуть напишу згодом", – додав Найєма.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що далі костел реставруватимуть усередині та зовні. До завершення реставрації проводити концертну діяльність усередині буде неможливо.

"Тому ми шукаємо приміщення для розміщення творчого колективу Будинку органної музики для відновлення їхньої постійної зайнятості. Колектив сподівається, що буде можливість пристосувати будівлю Кінотеатру Київ під концертний зал. Тому ми ведемо попередні консультації щодо КМДА", - розповів Ткаченко.

Він уточнив, що реставрація фасаду та реставрація всередині – два окремі проекти.

Нагадуємо, що 3 вересня 2021 року в костелі святого Миколая в Києві сталася пожежа, яка сильно пошкодила будівлю. Відразу після цього український бізнес почав заявляти про готовність допомогти фінансово у відновленні костелу.

У свою чергу Міністерство культури та інформаційної політики створило робочу групу з питань громадського контролю за ходом виконання аварійно-відновлювальних робіт.

Уточнюємо, замовником послуг стала Національна будівля органної та камерної музики.