Україна святкує день вишиванки (ФОТО)

Україна святкує день вишиванки (ФОТО)

Кожного третього четверга травня вся Україна святкує Всесвітній день вишиванки. Свято покликане зберегти споконвічні національні традицій та об'єднувати український народ. У 2022 році день вишиванки відзначають 19 травня.

Вишиванку називають "кодом української нації" через особливі візерунки, кожен з яких несе свій сенс. Під час війни Всесвітній день вишиванки в Україні відзначають по-особливому.

Зокрема, черкаська тероборона створила бойову вишиванку. З такою ідеєю один із бійців звернувся до місцевих художників.

"Аналогів такій вишиванці не існує. Тому Черкаси стали центром військової моди", - зазначають у 118 окремій бригаді територіальної оборони.

Десантно-штурмові війська Збройних сил України в день вишиванки також передали "вітання" російським окупантам.

Знаменитий український пес-сапер Патрон також привітав усіх із Всесвітнім днем вишиванки.

Засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк подарувала прикордонникам сорочки в рамках акції "Подаруй вишиванку захиснику".

Команда проекту "Вишивка в одязі видатних українців" в своєму Facebook повідомила, що відтворила по фото сорочку Степана Бандери.

МОЗ спільно з партнерами подарувало вишиванки новонародженим українцям у прифронтових регіонах.

"Перші вишиті сорочки отримали близько 500 малюків, які народилися напередодні свята у фронтових та прифронтових регіонах України. Зокрема, на Сумщині, Миколаївщині, Харківщині, Дніпропетровщині, Одещині, Чернігівщині та Запоріжчині," - розповіли у відомстві. 

У Києві на вокзалі відбувся концерт до дня вишиванки.

"Цей оркестр унікальний: у ньому близько 40 народних інструментів. Сьогодні вони звучали на честь свята, додаючи нові півтони до коду нації, що втаємничений у музиці", - розповіли в "Укрзалізниці".

Президент України Володимир Зеленський привітав з днем вишиванки такими словами: "Сильна, незламна, смілива і вільна, з днем вишиванки, Україно!"

Як світ вітає Україну з днем вишиванки

Посол Великобританії Мелінда Сіммонс привітала українців із Днем вишиванки у своєму Twitter, написавши:

"Мені здається, що під час російського вторгнення, яке так чітко націлено проти культури та історії, а також проти території та народу України, День вишиванки стає ще важливішим для святкування. Ось і я святкую його в улюбленій вишиванці. Слава Україні!"

В американському посольстві закликали долучатися до флешмобу з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.

Президент Литви Ґітанас Науседа разом з першою леді країни вбралися у вишиті сорочки за нагоди дня вишиванки.

"Сьогодні ми святкуємо день вишиванки, одягаючи традиційні укрїнські вишиті сорочки. Вважається, що вишиванка дає силу переносити будь-яке лихо. Сила – це те, що сьогодні посилає Україні Литва. Ми підтримуватимемо Україну до перемоги. Слава Україні!", - написав Науседа в своєму Twitter.