Українців закликали вимкнути геолокацію у смартфонах, щоб ворог не фіксував скупчення людей — Держспецзвʼязку спростувало це

Українців закликали вимкнути геолокацію у смартфонах, щоб ворог не фіксував скупчення людей — Держспецзвʼязку спростувало це
Фото: Justine Bonnery / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Останніми годинами різні державні установи, у тому числі Верховна Рада та МВС України, поширювали інформацію, що ворог може орієнтуватися за скупченням мобільного трафіку, бо зрозумів, що його мітки знищують.

У зв'язку з цим посадовці закликали українців вимкнути геолокацію у мобільних телефонах, а також розповісти про це близьким та знайомим.

Як виявилось, ця інформація не відповідає дійсності. Першими про це повідомили у студентській IT-спільноті.

"Заклики виключати GPS в телефонах, щоб окупанти не наводились по геолокації (бо мітки стирають), — не зважайте, це "шляпа", — заявили представники.

За їх словами, GPS-сигнал односторонній. Простими словами: телефон слухає сигнал з кількох супутників і на основі цих даних математичними методами визначає власне положення. Ніякої інформації на самі супутники чи в інші місця телефон не надсилає.

У спільноі пояснили, що інформація про локацію телефону захищена рівно настільки, наскільки захищена операційна система телефону.

"Тобто дуже добре. АЛЕ. Якщо використовуєте якісь російські застосунки, вони дійсно можуть зберігати і передавати геолокацію. Радимо зайти в налаштування телефону і перевірити, яким застосункам дали доступ до геолокації", — додали представники.

Пізніше це підтвердили й у Держспецзв’язку. Там повідомили, що смартфони на Android чи iOS не відправляють локацію, а якщо хочеться "зникнути", треба вмикати авіарежим.

"Не робіть "комплімент" ворогу: якби у росіян були технології відстежування вашої локації два попередні дні, навіщо їм би було потрібним ставити мітки?" — кажуть у установі.

Та додають: хоча у чатах часто "лякають", що будуть коригувати ворожі удари завдяки геолокації, однак адреси укриттів та бомбосховищ і так у відкритому доступі.

Проте там пояснюють, що випадково кудись відправити повідомлення зі своєю локацією можна, наприклад, через вайбер чи телеграм. Тому бажано не ділитися в публічних чатах інформацією, як і куди легко проїхати. Тільки в особистих повідомленнях із друзями, але краще за все – в телефонній розмові.