У Запоріжжі відкрили найбільший в Україні вантовий міст (ФОТО, ВІДЕО)

У Запоріжжі відкрили найбільший в Україні вантовий міст (ФОТО, ВІДЕО)
У Запоріжжі відкрили найбільший в Україні вантовий міст (ФОТО, ВІДЕО)

У Запоріжжі 22 січня відкрили першу частину найбільшого вантового мосту в Україні, який сполучив два береги Дніпра. Висота пілонів, що тримають міст, становить 166 метрів.

На відкриття мосту до Запоріжжя прибув президент України Володимир Зеленський, повідомляє прес-служба Офісу президента.

Зеленський зазначив, що завданням нинішнього та майбутніх українських поколінь є збереження незалежності держави та єднання.

"Сьогодні ми об'єднуємо нашу державу не лише словами. Сьогодні ми відкриваємо найвищий міст в Україні. Його почали будувати у 2004 році... Як спадок його передавали наступним поколінням чотири президенти України. Але все це вже в минулому, все це історія. Сьогодні ми з'єднуємо центр Запоріжжя та Хортицький район. Щодня жителі будуть швидше та зручніше добиратися на роботу та навчання. Важливо сказати, що наша кінцева мета – повністю добудувати мости, комплекс мостів та можливість руху в обидва боки", - заявив Зеленський.

Фото: прес-служба ВП

За його словами, зведення верхньої частини вантового мосту через Дніпро є лише першим етапом.

"Але погодьтеся яким. Мені здається, дуже непоганим. 166 метрів або хмарочос у 50 поверхів – це висота його пілона. 5 футбольних полів один за одним – це довжина цього чудового мосту. Понад 6 тис. тонн або порівняно 100 літаків "Мрія" – це вага усієї конструкції", - сказав він.

Фото: прес-служба ВП

Як зазначив глава держави, на зведення мосту, "будували якого майже 20 років", йому та його команді знадобилося всього 20 місяців.

Фото: скріншот відео Офісу президента

З нагоди Дня Соборності та відкриття мостового переходу дві тисячі людей утворили 9-кілометровий "живий" ланцюг. Президент після промови з нагоди відкриття мосту теж став у "живий" ланцюг.

Першими новим мостом проїхали колоною автомобілі поліції, ДСНС та екстреної медичної допомоги.

Фото: скріншот відео Офісу президента

Вантовий міст через Дніпро зводиться в рамках національної програми "Велике будівництво". Він найвищий в Україні, висота пілонів, які тримають міст – 166 метрів.

Міст буде підсвічений сучасним та яскравим LED-підсвічуванням у синіх, жовтих та інших кольорах.

Запорізький міст – це магістраль безперервного руху довжиною понад 9 км, що складається з шести транспортних розв'язок, у складі яких 27 штучних споруд, у тому числі два позакласні мости з окремими спорудами під кожний напрямок руху. Його почали будувати у 2004 році. 2020 року будівництво було відновлено. Переможцем тендеру на будівництво об'єкту було визначено турецьку компанію "Онур". Загальна вартість проекту – 11,9 млрд грн (з ПДВ).

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив , що за два роки реалізації програми "Велике будівництво" оновили понад 40% мережі основних доріг України.