Про порядок застосування абзацу четвертого частини першої статті 2 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні"

Роз'яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.02.2009 р. N 1
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Роз'яснення затверджено рішенням Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку від 17 лютого 2009 року N 163


Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок застосування абзацу четвертого частини першої статті 2 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" щодо обслуговування обігу державних цінних паперів, у тому числі депозитарної діяльності щодо цих цінних паперів.


Відповідно до частини третьої статті 10 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (далі - Закон) облігації внутрішніх державних позик України - державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов випуску облігацій.


Відповідно до частини п'ятої статті 10 Закону облігації зовнішніх державних позик України - державні боргові цінні папери, що розміщуються на міжнародних фондових ринках і підтверджують зобов'язання України відшкодувати пред'явникам цих облігацій їх номінальну вартість з виплатою доходу відповідно до умов випуску облігацій.


Відповідно до частини першої статті 11 Закону казначейське зобов'язання України - державний цінний папір, що розміщується виключно на добровільних засадах серед фізичних осіб, засвідчує факт заборгованості Державного бюджету України перед власником казначейського зобов'язання України, дає власнику право на отримання грошового доходу та погашається відповідно до умов розміщення казначейських зобов'язань України.


Виходячи із вищенаведеного до державних цінних паперів належать облігації внутрішніх державних позик України, облігації зовнішніх державних позик України та казначейські зобов'язання України.


Відповідно до частини першої статті 19 Закону депозитарна діяльність провадиться учасниками фондового ринку відповідно до законодавства про депозитарну систему України.


Відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 2 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" обслуговування обігу державних цінних паперів, в тому числі депозитарну діяльність щодо цих паперів, здійснює Національний банк України.


Виходячи із вищенаведеного Національний банк України здійснює обслуговування обігу, у тому числі депозитарну діяльність щодо облігацій внутрішніх державних позик України, облігацій зовнішніх державних позик України та казначейських зобов'язань України.


Таким чином, облігації зовнішніх державних позик можуть бути зараховані та обліковуватися на рахунках в цінних паперах їх власників у зберігачів відповідно до законодавства України виключно за умови здійснення депозитарної діяльності щодо цих цінних паперів Національним банком України.

Голова Комісії
А. Балюк