Kernel відтермінував виплати по довоєнним кредитам майже на рік

елеватори
Елеватори компанії "Кернел". Фото: сайт компанії

Українська агропромислова група Kernel продовжила до 30 червня 2024 року термін дії відмови від виплати довоєнних кредитних зобов'язань (waivers), загальний обсяг яких складає $773 млн. Згідно з її повідомленням на Варшавській фондовій біржі, компанія сплачуватиме лише відсотки за всіма кредитами, що були взяті до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Відповідна домовленість заключена з такими кредиторами Kernel як ING PXF, фонд Natixis PXF, ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку), ЄІБ (Європейський інвестиційний банк).

"Група за згодою своїх кредиторів відстрочить будь-яке погашення основної суми боргу протягом періоду дії (до 30 червня 2024 року - ред.) та відмовиться певних потенційних або фактичних дефолтів, що відбулись через вторгнення Росії в Україну. Листи про відмову містять кілька умов, висунутих кредиторами для групи, в тому числі підтримку кошика капітальних витрат, підтримку поточних операцій, а також здійснення передоплати готівкою", - йдеться в біржовому повідомленні.

Крім того, домовленість про відстрочку повернення кредитів дозволяє погашення довоєнних кредитних угод з мінімальною знижкою 25%. Один із кредиторів агрохолдингу вже дав згоду на повне погашення за цією дисконтною ставкою.

Також відмічається, що Kernel продовжить виплати за всіма купонними платежами по єврооблігаціям, та в звичайному режимі виплачуватиме відсотки за всіма кредитними лініями.

Раніше, в січні 2023 року, агрохолдинг підписав угоду зі своїми кредиторами про звільнення від погашення основної суми боргу до 30 червня 2023 року. 

До війни Kernel  посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%). Холдинг був найбільшим виробником та продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні, а також займався вирощуванням та реалізацією іншої агропродукції.