НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Понад 200 тисяч гектарів розмінованих земель передали аграріям з початку року

Понад 200 тисяч гектарів розмінованих земель передали аграріям з початку року
Аграріям повернули понад 200 тис. га очищених земель. Фото: ДСНС

З початку року сапери обстежили, очистили від мін і передали аграріям понад 200 тисяч гектарів родючих земель. Лише в серпні сільгоспвиробники отримали понад 20 тисяч гектарів очищених ділянок.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко, пише Мінекономіки.

За словами Свириденко, лише в серпні сільгоспвиробники отримали понад 20 тисяч гектарів очищених земель.

"Очищаючи угіддя від мін та вибухівки, наші сапери повертають життя на деокуповані та прифронтові території. Люди отримують можливість працювати на своїй землі, а регіони — можливість розвиватися", - зазначила вона.

Уряд активно працює над пришвидшенням темпів розмінування, збільшуючи кількість машин для розмінування, саперів та операторів протимінної діяльності. На сьогодні в Україні діє 53 оператори – майже вдвічі більше, ніж на початку року.

Всього з початку року оператори протимінної діяльності обстежили понад 224 тисячі гектарів, з яких у серпні – майже 23,4 тисячі гектарів.

Найбільше земель з початку року обстежено у таких областях:

  • Херсонська: 17,6 тисяч га в серпні, 184,5 тисяч га, 
  • Харківська: 2,4 тисячі га в серпні, 17,5 тисяч га,
  • Миколаївська: 1,1 тисяча га в серпні, 12,1 тисяч га.

Додамо, що для пришвидшення розмінування Кабінет міністрів надав державним підприємствам, які є операторами гуманітарного розмінування, право залучати гроші, отримані державою від благодійних пожертв на рахунок, відкритий Міністерством економіки в Національному банку України, на розмінувальні роботи.

Окрім цього, 23 серпня Кабмін збільшив розмір частки компенсації для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення, з 80% до 100%. Раніше компанія "Нібулон" завляла, що аграрії не можуть оплатити навіть 20% вартості розмінування (при держкомпенсації у 80%), бо не мають грошей.